Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Pomimo nowej matrycy stawek VAT nadal stawka VAT dla sprzedawanych na wynos w lokalach gastronomicznych produktów i posiłków takich jak lody, smoothie czy wyroby cukiernicze budzi wątpliwości.

Publikacja: 29.07.2024 04:30

Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Foto: Adobe Stock

Analizując sprzedaż w lokalach gastronomicznych, można rozróżnić dwie formy oferowanych produktów: produkty gotowe, które służą dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy oraz produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, które po odpowiednim przygotowaniu i podaniu, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi.

Przepisy ustawy o VAT w zakresie stawek stosowanych w gastronomii, obowiązujące przed lipcem 2020 r., rozróżniały:

Pozostało 96% artykułu

Wiedza dla profesjonalistów w nowym PRO.RP.PL

Zyskaj dostęp do najnowszych raportów, analiz, orzeczeń, prognoz i komentarzy niezbędnych w Twojej codziennej pracy, przygotowanych przez ekspertów Rzeczpospolitej.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Zakup tabletów – koszt czy środek trwały
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Dokumenty fiskalne mogą być przechowywane w formie elektronicznej
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Sprzedajesz działkę? Możesz zostać podatnikiem VAT
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jak rozliczyć VAT od sprzedaży gier planszowych
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Wymiana handlowa z Ukrainą – o czym należy pamiętać