Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Pomimo nowej matrycy stawek VAT nadal stawka VAT dla sprzedawanych na wynos w lokalach gastronomicznych produktów i posiłków takich jak lody, smoothie czy wyroby cukiernicze budzi wątpliwości.

Publikacja: 29.07.2024 04:30

Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Foto: Adobe Stock

Analizując sprzedaż w lokalach gastronomicznych, można rozróżnić dwie formy oferowanych produktów: produkty gotowe, które służą dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy oraz produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, które po odpowiednim przygotowaniu i podaniu, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi.

Przepisy ustawy o VAT w zakresie stawek stosowanych w gastronomii, obowiązujące przed lipcem 2020 r., rozróżniały:

Pozostało jeszcze 96% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Błąd w deklaracji można poprawić
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jakie skutki dla spółki z o.o. ma umorzenie jej udziałów
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Konwencja MLI zmienia zasady gry dla pracowników delegowanych
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Odpisy aktualizujące wycenę aktywów też trzeba aktualizować
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jak skorygować błędy w deklaracji PIT? Jak dopłacić podatek i złożyć czynny żal?