Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Pomimo nowej matrycy stawek VAT nadal stawka VAT dla sprzedawanych na wynos w lokalach gastronomicznych produktów i posiłków takich jak lody, smoothie czy wyroby cukiernicze budzi wątpliwości.

Publikacja: 29.07.2024 04:30

Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Foto: Adobe Stock

Analizując sprzedaż w lokalach gastronomicznych, można rozróżnić dwie formy oferowanych produktów: produkty gotowe, które służą dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy oraz produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, które po odpowiednim przygotowaniu i podaniu, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi.

Przepisy ustawy o VAT w zakresie stawek stosowanych w gastronomii, obowiązujące przed lipcem 2020 r., rozróżniały:

Pozostało 96% artykułu

Świąteczna oferta

PRO.RP.PL za 39 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Kasowy PIT jako remedium na zatory płatnicze
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Kasowy PIT już od 1 stycznia 2025 r. Nowe rozwiązanie ma także wady
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Krajowy podatek minimalny – jak się do niego przygotować
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Powiązania osobowe należy rozumieć szeroko
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką