Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Pomimo nowej matrycy stawek VAT nadal stawka VAT dla sprzedawanych na wynos w lokalach gastronomicznych produktów i posiłków takich jak lody, smoothie czy wyroby cukiernicze budzi wątpliwości.

Publikacja: 29.07.2024 04:30

Jaka stawka VAT dla sprzedaży produktów i posiłków na wynos

Foto: Adobe Stock

Analizując sprzedaż w lokalach gastronomicznych, można rozróżnić dwie formy oferowanych produktów: produkty gotowe, które służą dalszej odsprzedaży i stanowią towar handlowy oraz produkty serwowane bezpośrednio w lokalach, które po odpowiednim przygotowaniu i podaniu, w formie całkowicie przetworzonej, są sprzedawane klientowi.

Przepisy ustawy o VAT w zakresie stawek stosowanych w gastronomii, obowiązujące przed lipcem 2020 r., rozróżniały:

Pozostało jeszcze 96% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Fundacja rodzinna? Fiskus raczej wspiera
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Utrata składnika majątku kosztem podatkowym CIT
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Powypadkowa likwidacja szkód w kosztach CIT bez limitu
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Jak rozliczyć w PIT zwrot kosztów podróży członkom rady nadzorczej
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Kapitał intelektualny wpływa na wartość firmy