Urząd skarbowy chce wyższego VAT na gastronomię

Restauracja sprzedająca klientowi obiad razem z napojem musi odprowadzić od całości 23 proc. VAT. To nowe podejście skarbówki.

Aktualizacja: 17.03.2015 07:17 Publikacja: 17.03.2015 06:17

Urząd skarbowy chce wyższego VAT na gastronomię

Foto: www.sxc.hu

Przełom w rozliczaniu usług gastronomicznych. Fiskus po wielu latach akceptowania preferencyjnej 8-proc. stawki VAT chce wyższego podatku. Minister finansów zaczął zmieniać wcześniejsze, korzystne dla restauratorów, interpretacje.

Oto przykład. Firma prowadząca sieć punktów gastronomicznych zapytała o rozliczenie sprzedawanych produktów (zupy, sałatki, dania z grilla, napoje). Chce je opodatkować 8-proc. VAT jako usługę gastronomiczną. Nie dotyczy to towarów, które zostały przez ustawodawcę wyraźnie pozbawione tej możliwości. Chodzi o napoje, np. alkoholowe powyżej 1,2 proc., mieszankę piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc., kawę, herbatę, wody mineralne, napoje gazowane. Te są obciążone 23-proc. VAT.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Wyrok TSUE: Polska za bardzo ogranicza zwolnienie z VAT dla importowanych towarów
Podatki
Czy polski oddział zagranicznej firmy musi mieć osobny NIP? Sąd odpowiedział
Podatki
Ważny wyrok TSUE. Rekompensata za straty spółki bez podatku VAT
Podatki
Koszty wynagrodzeń mogą dać korzyść wiele razy. Przyjazna podatnikom interpretacja
Podatki
Projekt: fiskus odpuści odsetki za czas kontroli. To spełnienie postulatu deregulacji
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem