Prowadzę pensjonat oraz restaurację, w której mamy mały browar. Jestem podatnikiem podatku akcyzowego i od wyprodukowanego piwa odprowadzam podatek akcyzowy. Czy w przepisach akcyzowych są przewidziane ulgi podatkowe w związku z niewielkim rozmiarem działalności w zakresie produkcji i sprzedaży piwa? – pyta czytelnik.

Opodatkowanie piwa podatkiem akcyzowym wynika ?z przepisów Unii Europejskiej ?– dyrektywy Rady 92/83/?EWG z 19 października 1992 r. ?w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych (DzU WE L 316 z 31 październik 1992 r.). Implementacja tej dyrektywy do przepisów krajowych została zrealizowana w ustawie z 6 grudnia 2008 r. ?o podatku akcyzowym, w art. 94. Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato. Natomiast stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu >patrz ramka.

Szczególne przypadki

Ustawodawca przewiduje przy tym możliwość modyfikacji zobowiązania podatkowego w akcyzie. Minister finansów został bowiem upoważniony do wskazania w drodze rozporządzenia dodatkowych przypadków (oprócz wynikających bezpośrednio z ustawy akcyzowej), kiedy pewne czynności, których przedmiotem są określone wyroby akcyzowe, mogą korzystać ze zwolnienia od akcyzy. Delegacja ustawowa dla ministra wskazuje przypadki, kiedy dane zwolnienie od akcyzy może zostać wprowadzone ?w drodze rozporządzenia. Są to następujące sytuacje:

1) ?gdy uzasadnia to ważny interes związany z bezpieczeństwem publicznym, obronnością państwa, bezpieczeństwem paliwowym państwa lub ochroną środowiska,

2) ?gdy wynika to z przepisów prawa Wspólnoty Europejskiej,

3) ?gdy wynika to z umów międzynarodowych,

4) ?gdy wynika to z konieczności uniknięcia wielokrotnego opodatkowania wyrobów akcyzowych,

5) ?gdy na podstawie przepisów prawa celnego wyroby akcyzowe są zwolnione od należności celnych przywozowych.

Na podstawie tych wytycznych, realizując ww. dyrektywę unijną, minister finansów ?w § 13 rozporządzenia z 8 lutego 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (DzU 2013 r., poz. 212) wprowadził w formie zwolnienia podatkowego preferencję wobec piwa wytwarzanego przez małe, niezależne browary. Preferencja ta polega na tym, że browar produkujący niewielkie ilości piwa może korzystać z częściowego zwolnienia od akcyzy na piwo.

Podmiotowy i ilościowy

Aby podatnik mógł skorzystać z preferencji poprzez częściowe zwolnienie z akcyzy, muszą być łącznie spełnione dwa warunki. Jeden podmiotowy, a drugi ilościowy.

Warunkiem podmiotowym jest status małych browarów, które:

1) ?są prawnie i ekonomicznie niezależne od innych przedsiębiorców wytwarzających piwo,

2) ?posiadają miejsce prowadzenia działalności gospodarczej w odrębnym miejscu niż inni przedsiębiorcy zajmujący się produkcją piwa,

3) ?nie wytwarzają piwa na podstawie licencji uzyskanych od innych przedsiębiorców.

Natomiast warunkiem ilościowym jest wielkość sprzedaży piwa w roku kalendarzowym poprzedzającym rok podatkowy. Od wielkości tych została również uzależniona wysokość zwolnienia >patrz tabela.

Uwaga! Kwota zwolnienia nie może wynieść więcej niż ?50 proc. kwoty akcyzy obliczonej z zastosowaniem stawki podatku akcyzowego określonej w art. 94 ust. 4 ustawy, tj. ?z zastosowaniem stawki 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.

Dla rozpoczynających działalność

Przepisy rozporządzenia dają również możliwość korzystania ze zwolnienia od akcyzy podmiotom rozpoczynającym działalność. W takim przypadku, oprócz spełnienia warunku podmiotowego, należy ?– w celu realizacji warunku ilościowego – w dniu złożenia pierwszej deklaracji podatkowej złożyć właściwemu naczelnikowi urzędu celnego oświadczenie o zadeklarowanej w tym roku podatkowym sprzedaży piwa w podziale na kolejne miesiące, która ?w skali roku podatkowego nie może przekroczyć jednego ?z limitów ilościowych uprawniających do korzystania ze zwolnienia. W takiej sytuacji przyjmuje się, że rok rozpoczęcia działalności jest rokiem podatkowym służącym do ustalenia wielkości sprzedaży.

Brak precyzji jest kosztowny

Gdy jednak zadeklarowany w oświadczeniu limit ilościowy sprzedaży piwa zostanie przekroczony, do całej sprzedaży piwa w danym roku zastosowanie będzie miała stawka akcyzy dla piwa określona w ustawie, bez możliwości obniżenia należnej kwoty akcyzy o kwotę przysługującego zwolnienia. Tym samym, z uwagi na możliwe konsekwencje finansowe, bardzo istotne jest precyzyjne oszacowanie ilości piwa, jakie dany browar będzie wytwarzał w danym roku kalendarzowym, ponieważ błąd w kalkulacji może kosztować całkowitą utratę zwolnienia od akcyzy.

Dla sprowadzanego ?z zagranicy

Przedsiębiorca, który nabywa piwo z innego kraju UE lub importuje je, również może skorzystać z preferencji podatkowej. Do jej zastosowania trzeba spełnić te same warunki, które są przewidziane dla producentów krajowych. Przy czym warunek ilościowy ?i kwota zwolnienia zostały określone w sposób identyczny, natomiast warunek podmiotowy należy spełnić poprzez przedstawienie zaświadczenie władz skarbowych właściwych dla zagranicznego producenta piwa, że piwo pochodzi od producenta spełniającego warunki podmiotowe.

Podobnie jak w przypadku producentów krajowych, zwolnienie nie może być wyższe niż 50 proc. kwoty akcyzy obliczonej z zastosowaniem podstawowej stawki podatku akcyzowego dla piwa.

Poprzez zwrot ?z urzędu celnego

W przypadku przedsiębiorców nabywających wewnątrzwspólnotowo lub importujących piwo preferencja podatkowa realizowana jest poprzez zwrot zapłaconej kwoty akcyzy. Następuje to na pisemny wniosek złożony do właściwego naczelnika urzędu celnego w terminie 30 dni od dnia nabycia wewnątrzwspólnotowego lub importu piwa. Do wniosku należy załączyć:

Zapłacona kwota akcyzy zwracana jest w drodze decyzji przez właściwego naczelnika urzędu celnego w terminie ?30 dni, licząc od dnia złożenia wniosku wraz z wymaganymi dokumentami.

Autor jest ekspertem ?Służby Celnej

Jaka zawartość ekstraktu w roztworze

Skala Plato – skala obrazująca zawartość ekstraktu (głównie cukru) w roztworze.

Skala Plato przyjęła się jako podstawowa w przemyśle piwowarskim do określenia gęstości brzeczki (zawartości ekstraktu), z której powstało piwo. Stopnie Plato wskazują, w jakim stosunku wobec siebie pozostają masa ekstraktu brzeczki podstawowej oraz masa całej brzeczki.