Aktualizacja: 08.05.2019 07:36 Publikacja: 08.05.2019 07:36
Foto: Adobe Stock
W ostatnich latach fiskus różnie traktował posiłki sprzedawane na wynos. Przed 2016 r. wielokrotnie potwierdzał, że taka sprzedaż powinna być traktowana łagodną, 5-proc. stawką VAT, jak dla usług restauracyjnych. To skłoniło wiele firm gastronomicznych, wcześniej stosujących stawkę 8 proc., do wystąpienia o zwrot nadpłaconego podatku. Urzędy skarbowe ich kontrolowały i zwykle nadwyżkę zwracały.
Czytaj też:
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas