Nowelizacja przepisów o VAT oznacza dla branży spożywczej kłopoty z dostosowaniem się do wymagających regulacji. Sprawę pogarsza wprowadzenie także nowej klasyfikacji statystycznej (PKWiU 2008), na podstawie której jest określany zakres stosowania stawek VAT: 5, 8 i 23 proc.
Dotychczas część przedsiębiorców nie musiała zastanawiać się, jaką stawkę przyjąć na swoje wyroby spożywcze. Przykładowo do 31 grudnia 2010 r. piekarze, cukiernicy lub producenci wyrobów mleczarskich na większość swoich towarów stosowali 7-proc. VAT, a tylko w wyjątkowych przypadkach stawkę podstawową (22 proc.). Od 1 stycznia 2011 r. ta komfortowa sytuacja się zmieniła.
[b]Od nowego roku piekarze i cukiernicy muszą rozróżnić wyroby piekarskie [/b](co do zasady podlegające 5-proc. VAT) od wyrobów ciastkarskich (co do zasady 8 proc. VAT).
Ponadto w poszczególnych grupach produktów (piekarskich i ciastkarskich) podstawowa 23-proc. stawka VAT znajdzie zastosowanie do produktów z terminem przydatności przekraczającym 14 dni. Tym samym gotowy mazurek lub pakowany chleb z 21-dniowym terminem przydatności są opodatkowane 23-proc. stawką, a nie 7-proc., jak do tej pory.
Należy jednak docenić plany obniżenia stawki VAT (do 8 proc.) na pieczywo z ponad 14-dniowym terminem przydatności. Trwają bowiem prace legislacyjne nad uproszczeniem niektórych regulacji VAT, w tym m.in. właśnie tych dotyczących „pieczywa świeżego” sklasyfikowanego w grupowaniu PKWiU 10.71.11.0.
[b]Ze zróżnicowanymi stawkami VAT spotykają się także producenci wyrobów mleczarskich.[/b] Przykładowo jogurt z dodatkiem brzoskwini co do zasady skorzysta z 5-proc. stawki, ale dla deseru mlecznego o smaku brzoskwiniowym bazującego na mleku pasteryzowanym właściwa jest 8-proc. stawka VAT.
Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej w przypadku deseru mlecznego, który zawiera znaczną ilość kakao. Może on być wtedy opodatkowany nawet stawką podstawową.
Jest jednak więcej przykładów na zmiany stawek VAT w branży spożywczej.
Produkt
Stawka VAT w procentach do 31 grudnia 2010 r.
Stawka VAT w procentach po 1 stycznia 2011*
Mleko
3
5
Jaja
3
5
Mięso i wyroby z mięsa
3
5
Oleje i tłuszcze zwierzęce
3
5
Desery mleczne przygotowane na bazie UHT
7
8/23 **
Surowe warzywa
3
5
Wybrane przetworzone warzywa (np. Groszel)
7
5/8
Makaron
7
5
Zamrożone frytki
7
5
Smażone frytki (podane do konsumpcji w lokalu gastronomicznym)
7
5
7
5
Chleb (o terminie przydatności równym lub krótszym niż 14 dni)
7
5
Chleb (o terminie przydatności dłuższym niż 14 dni)
7
23/8 ****
Wyroby ciastkarskie (o terminie przydatności dłuższym niż 14 dni)
7
8
Wyroby ciastkarskie (o terminie przydatności równym lub krótszym niż 14 dni)
7
23
Woda mineralna i napoje gazowane
22
23
Kawa, herbata
22
23
słodycze
22
23
[ramka][b]Komentuje Radosław Maćkowski, doradca podatkowy, starszy konsultant w zespole podatków pośrednich Deloitte[/b]
Nowe przepisy o VAT wprowadzają nie tylko nowe stawki, ale także odnoszą się do zmienionych polskich klasyfikacji statystycznych. Podatnicy klasyfikując swoje wyroby, od 1 stycznia 2011 r. muszą stosować nowe krajowe regulacje statystyczne, czyli PKWiU z 2008 r. (zamiast PKWiU w wersji z 1997 r., która obowiązywała dla celów VAT przed 1 stycznia 2011 r.).
Poza tym, skoro PKWiU w wersji z 2008 r. (podobnie zresztą jak PKWiU w wersji z 1997 r.) odnosi się do kodów nomenklatury scalonej (CN), podatnicy VAT muszą uwzględnić w swoich klasyfikacjach także powiązania z europejską nomenklaturą scaloną. Kwestia prawidłowego stosowania stawek VAT jest więc skomplikowaną materią, wymagającą nie tylko wiedzy podatkowej, ale także sprawnego poruszania się w polskich (PKWiU z 2008 r.) i europejskich (CN) normach klasyfikacyjnych.
W tym świetle należy pozytywnie oceniać legislacyjne plany uproszczenia i obniżenia stawek VAT na niektóre produkty (np. pieczywo świeże z terminem przydatności powyżej 14 dni). Wydaje się jednak, że polskim przepisom o VAT przydałaby się bardziej kompleksowa reforma, mająca na celu uproszczenie i ujednolicenie zasad stosowania obniżonych stawek. [/ramka]
[i]Tomasz Siek jest doradcą podatkowym, menedżerem w zespole podatków pośrednich Deloitte
Radosław Maćkowski jest doradcą podatkowym, starszym konsultantem w zespole podatków pośrednich Deloitte[/i]
[ramka][b]Zobacz: [link=http://www.rp.pl/artykul/56114,588684_Wyjasnienia-MF---nowe-stawki-VAT-.html]Wyjaśnienia Ministerstwa Finansów dotyczące obowiązujących od 1 stycznia 2011 r. stawek VAT i dostosowania do PKWiU z 2008 r.[/link][/b][/ramka]
[ramka][b]Czytaj więcej w poradniku [link=http://www.rp.pl/temat/565095.html]Zmiany w VAT w 2011 r.[/link][/b][/ramka]