Reklama
Rozwiń

Kasa fiskalna w sezonowych placówkach gastronomicznych

Zwolnienia z obowiązku stosowania urządzeń fiskalnych nie dotyczą usług związanych z wyżywieniem świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Właściciel stacjonarnej budki z jedzeniem musi więc zainstalować w niej kasę. Ma taki obowiązek nawet jeśli prowadzi sprzedaż tylko sezonowo i ma niewielkie obroty.

Publikacja: 30.06.2016 06:45

Sprzedaż posiłków w punktach gastronomicznych trzeba udokumentować paragonem z kasy fiskalnej

Sprzedaż posiłków w punktach gastronomicznych trzeba udokumentować paragonem z kasy fiskalnej

Foto: 123RF

Wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego w opustoszałych dotychczas miejscach otwierają się punkty małej gastronomii. Mają one zazwyczaj sezonowy charakter i swoją ofertę kierują do wczasowiczów tylko w krótkim okresie letniego wypoczynku. Bardzo często takie placówki (np. smażalnia ryb, budka oferująca gofry, hot-dogi lub kebab) prowadzone są przez drobnych przedsiębiorców, którzy po sezonie zawieszają lub nawet likwidują prowadzenie działalności gospodarczej założonej lub wznowionej wyłącznie na czas letniego sezonu. Tak prowadzona działalność jest zazwyczaj dodatkowym źródłem dochodu mieszkańców miejscowości letniskowych i dlatego starają się oni minimalizować wszelkie obciążenia, w tym także te, które mają charakter publicznoprawny.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Podatkowa deregulacja: kontrola potrwa zbyt długo, odsetek nie będzie
Podatki
Uwaga, firmy - MF opublikowało dokumentację API KSeF 2.0
Podatki
Gdy ZUS zmieni zlecenie na etat, trzeba zająć się podatkiem
Podatki
Cyfrowa rewolucja w podatkach – kłopoty czy korzyści dla firm?
Podatki
Fiskus przyłapał doradcę podatkowego na rozliczaniu w koszty wydatków na drogie ubrania, meble i wycieczki