Aktualizacja: 30.06.2016 02:00 Publikacja: 30.06.2016 06:45
Sprzedaż posiłków w punktach gastronomicznych trzeba udokumentować paragonem z kasy fiskalnej
Foto: 123RF
Wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego w opustoszałych dotychczas miejscach otwierają się punkty małej gastronomii. Mają one zazwyczaj sezonowy charakter i swoją ofertę kierują do wczasowiczów tylko w krótkim okresie letniego wypoczynku. Bardzo często takie placówki (np. smażalnia ryb, budka oferująca gofry, hot-dogi lub kebab) prowadzone są przez drobnych przedsiębiorców, którzy po sezonie zawieszają lub nawet likwidują prowadzenie działalności gospodarczej założonej lub wznowionej wyłącznie na czas letniego sezonu. Tak prowadzona działalność jest zazwyczaj dodatkowym źródłem dochodu mieszkańców miejscowości letniskowych i dlatego starają się oni minimalizować wszelkie obciążenia, w tym także te, które mają charakter publicznoprawny.
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas