Od słodkich alkoholi należy się wysoka akcyza

Napoje fermentowane, które nie pachną ani nie smakują jak owoce, powinny podlegać wysokiej akcyzie.

Publikacja: 13.05.2016 07:39

Od słodkich alkoholi należy się wysoka akcyza

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Wydany w czwartek wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE dotyczył holenderskiej firmy Toorank Productions. Może mieć znaczenie także dla polskich firm produkujących napoje z fermentacji owoców, które są wzmacniane spirytusem z ziemniaków czy zboża. Już od wielu miesięcy toczą się o to spory między producentami napojów alkoholowych a władzami celnymi.

W rozpatrywanej sprawie chodziło o surowiec do produkcji napojów o nazwie Ferm Fruit i o to, czy zakwalifikować go do pozycji Nomenklatury Scalonej (CN) 2206 czy 2208. Ta pierwsza odpowiada tzw. produktom pośrednim i oznacza płacenie znacznie niższej akcyzy niż z pozycji 2208, odpowiadającej spirytualiom. Napój był przygotowany na bazie surowca (tzw. nastawu), w którym koncentrat soku jabłkowego stanowił tylko 1 proc. jego składu. Owoce miały marginalny wpływ na zawartość cukrów poddawanych fermentacji oraz na walory smakowo-zapachowe produktu powstałego po fermentacji. Na zanik cech produktu fermentowanego wpłynęła także metoda filtracji napoju.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Wyrok TSUE: Polska za bardzo ogranicza zwolnienie z VAT dla importowanych towarów
Podatki
Czy polski oddział zagranicznej firmy musi mieć osobny NIP? Sąd odpowiedział
Podatki
Ważny wyrok TSUE. Rekompensata za straty spółki bez podatku VAT
Podatki
Koszty wynagrodzeń mogą dać korzyść wiele razy. Przyjazna podatnikom interpretacja
Podatki
Projekt: fiskus odpuści odsetki za czas kontroli. To spełnienie postulatu deregulacji
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem