Reklama

Od słodkich alkoholi należy się wysoka akcyza

Napoje fermentowane, które nie pachną ani nie smakują jak owoce, powinny podlegać wysokiej akcyzie.

Publikacja: 13.05.2016 07:39

Od słodkich alkoholi należy się wysoka akcyza

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Wydany w czwartek wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE dotyczył holenderskiej firmy Toorank Productions. Może mieć znaczenie także dla polskich firm produkujących napoje z fermentacji owoców, które są wzmacniane spirytusem z ziemniaków czy zboża. Już od wielu miesięcy toczą się o to spory między producentami napojów alkoholowych a władzami celnymi.

W rozpatrywanej sprawie chodziło o surowiec do produkcji napojów o nazwie Ferm Fruit i o to, czy zakwalifikować go do pozycji Nomenklatury Scalonej (CN) 2206 czy 2208. Ta pierwsza odpowiada tzw. produktom pośrednim i oznacza płacenie znacznie niższej akcyzy niż z pozycji 2208, odpowiadającej spirytualiom. Napój był przygotowany na bazie surowca (tzw. nastawu), w którym koncentrat soku jabłkowego stanowił tylko 1 proc. jego składu. Owoce miały marginalny wpływ na zawartość cukrów poddawanych fermentacji oraz na walory smakowo-zapachowe produktu powstałego po fermentacji. Na zanik cech produktu fermentowanego wpłynęła także metoda filtracji napoju.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Reklama
Reklama
Reklama