Od słodkich alkoholi należy się wysoka akcyza

Napoje fermentowane, które nie pachną ani nie smakują jak owoce, powinny podlegać wysokiej akcyzie.

Publikacja: 13.05.2016 07:39

Od słodkich alkoholi należy się wysoka akcyza

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Wydany w czwartek wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE dotyczył holenderskiej firmy Toorank Productions. Może mieć znaczenie także dla polskich firm produkujących napoje z fermentacji owoców, które są wzmacniane spirytusem z ziemniaków czy zboża. Już od wielu miesięcy toczą się o to spory między producentami napojów alkoholowych a władzami celnymi.

W rozpatrywanej sprawie chodziło o surowiec do produkcji napojów o nazwie Ferm Fruit i o to, czy zakwalifikować go do pozycji Nomenklatury Scalonej (CN) 2206 czy 2208. Ta pierwsza odpowiada tzw. produktom pośrednim i oznacza płacenie znacznie niższej akcyzy niż z pozycji 2208, odpowiadającej spirytualiom. Napój był przygotowany na bazie surowca (tzw. nastawu), w którym koncentrat soku jabłkowego stanowił tylko 1 proc. jego składu. Owoce miały marginalny wpływ na zawartość cukrów poddawanych fermentacji oraz na walory smakowo-zapachowe produktu powstałego po fermentacji. Na zanik cech produktu fermentowanego wpłynęła także metoda filtracji napoju.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Rewolucja w podatku od nieruchomości 2025. Wyjaśniamy zmiany
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Podatki
Jak rozliczyć premię za polecenie kandydata do pracy? Nowe stanowisko fiskusa
Podatki
Sąd pyta Trybunał w Luksemburgu o PCC od przekształcenia spółki komandytowej w jawną
Podatki
Podatki 2025. Te zmiany w przepisach podatkowych trzeba znać
Podatki
Donald Trump straszy cłami. W obliczu wojny celnej warto się przyjrzeć, czym handlujemy