Aktualizacja: 13.05.2016 07:39 Publikacja: 13.05.2016 07:39
Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak
Wydany w czwartek wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE dotyczył holenderskiej firmy Toorank Productions. Może mieć znaczenie także dla polskich firm produkujących napoje z fermentacji owoców, które są wzmacniane spirytusem z ziemniaków czy zboża. Już od wielu miesięcy toczą się o to spory między producentami napojów alkoholowych a władzami celnymi.
W rozpatrywanej sprawie chodziło o surowiec do produkcji napojów o nazwie Ferm Fruit i o to, czy zakwalifikować go do pozycji Nomenklatury Scalonej (CN) 2206 czy 2208. Ta pierwsza odpowiada tzw. produktom pośrednim i oznacza płacenie znacznie niższej akcyzy niż z pozycji 2208, odpowiadającej spirytualiom. Napój był przygotowany na bazie surowca (tzw. nastawu), w którym koncentrat soku jabłkowego stanowił tylko 1 proc. jego składu. Owoce miały marginalny wpływ na zawartość cukrów poddawanych fermentacji oraz na walory smakowo-zapachowe produktu powstałego po fermentacji. Na zanik cech produktu fermentowanego wpłynęła także metoda filtracji napoju.
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Po rozpoczęciu i zakończeniu kontroli celno-skarbowej firma będzie mogła złożyć nie tylko korektę, ale także pie...
Zagraniczny fundusz inwestycyjny będzie mógł być zwolniony z CIT także wtedy, gdy jest zarządzany wewnętrznie, c...
Przedsiębiorca będzie musiał zarejestrować się jako VAT-owiec i płacić podatek po przekroczeniu 240 tys. zł rocz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas