Reklama

Wiążące informacje stawkowe dla kajmaku do poprawki

Duża zawartość cukru w kajmaku czy proces technologiczny same nie przesądzają o klasyfikacji i 23-proc. stawce VAT.

Publikacja: 06.12.2022 06:30

Wiążące informacje stawkowe dla kajmaku do poprawki

Foto: Adobe Stock

Naczelny Sąd Administracyjny wydał ważne wyroki o stawce VAT na kajmak.

Spór dotyczył sześciu wiążących informacji stawkowych, tzw. WIS, wydanych przez fiskusa na kilka rodzajów słodkiej masy. Z wnioskami o ich wydanie na potrzeby VAT wystąpiła spółka, która szczegółowo opisała skład i proces produkcyjny sześciu rodzajów kajmaku. Przykładowo dla kajmaku krówka wskazała, że produkty mleczne stanowią 61 proc. wsadu surowcowego. Pozostałe to 34 proc. cukru, 1,5 proc. tłuszczu oraz 3 proc. dodatków. Firma tłumaczyła też, że wyrób powstaje w wyniku poddania cukru z mlekiem kilkugodzinnej obróbce termicznej.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama
Reklama