Wiążące informacje stawkowe dla kajmaku do poprawki

Duża zawartość cukru w kajmaku czy proces technologiczny same nie przesądzają o klasyfikacji i 23-proc. stawce VAT.

Publikacja: 06.12.2022 06:30

Wiążące informacje stawkowe dla kajmaku do poprawki

Foto: Adobe Stock

Naczelny Sąd Administracyjny wydał ważne wyroki o stawce VAT na kajmak.

Spór dotyczył sześciu wiążących informacji stawkowych, tzw. WIS, wydanych przez fiskusa na kilka rodzajów słodkiej masy. Z wnioskami o ich wydanie na potrzeby VAT wystąpiła spółka, która szczegółowo opisała skład i proces produkcyjny sześciu rodzajów kajmaku. Przykładowo dla kajmaku krówka wskazała, że produkty mleczne stanowią 61 proc. wsadu surowcowego. Pozostałe to 34 proc. cukru, 1,5 proc. tłuszczu oraz 3 proc. dodatków. Firma tłumaczyła też, że wyrób powstaje w wyniku poddania cukru z mlekiem kilkugodzinnej obróbce termicznej.

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Podatki
Trybunał Konstytucyjny: Nie można zastawiać pułapek na podatników
Podatki
Budowle jaśniej zdefiniowane dla celów podatkowych
Podatki
Kasy online jednak nie trzeba będzie połączyć z terminalem płatniczym
Podatki
JPK_CIT: sztuczna inteligencja pomoże skarbówce i samym podatnikom
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Podatki
Ustawa o globalnym podatku podpisana. Ale warto ją złagodzić