Wiążące informacje stawkowe dla kajmaku do poprawki

Duża zawartość cukru w kajmaku czy proces technologiczny same nie przesądzają o klasyfikacji i 23-proc. stawce VAT.

Publikacja: 06.12.2022 06:30

Wiążące informacje stawkowe dla kajmaku do poprawki

Foto: Adobe Stock

Naczelny Sąd Administracyjny wydał ważne wyroki o stawce VAT na kajmak.

Spór dotyczył sześciu wiążących informacji stawkowych, tzw. WIS, wydanych przez fiskusa na kilka rodzajów słodkiej masy. Z wnioskami o ich wydanie na potrzeby VAT wystąpiła spółka, która szczegółowo opisała skład i proces produkcyjny sześciu rodzajów kajmaku. Przykładowo dla kajmaku krówka wskazała, że produkty mleczne stanowią 61 proc. wsadu surowcowego. Pozostałe to 34 proc. cukru, 1,5 proc. tłuszczu oraz 3 proc. dodatków. Firma tłumaczyła też, że wyrób powstaje w wyniku poddania cukru z mlekiem kilkugodzinnej obróbce termicznej.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Sąd: standardowy serwis na pokładzie samolotu bez preferencji w VAT
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Podatki
Czy można skorzystać na fundacji rodzinnej? Fiskus nie pozwala
Podatki
Rewolucja w podatku od nieruchomości 2025. Wyjaśniamy zmiany
Podatki
Jak rozliczyć premię za polecenie kandydata do pracy? Nowe stanowisko fiskusa
Podatki
Sąd pyta Trybunał w Luksemburgu o PCC od przekształcenia spółki komandytowej w jawną