Aktualizacja: 19.03.2015 06:47 Publikacja: 19.03.2015 06:19
Foto: www.sxc.hu
Zmiana stanowiska skarbówki w sprawie rozliczania posiłków w restauracjach wywołała sporą konsternację w branży gastronomicznej. Minister finansów uznał, że jeśli danie jest podawane z napojem, to całość powinna być opodatkowana 23-proc. VAT („Rz" z 17 marca). Moim zdaniem to zbyt kategoryczne stwierdzenie.
Z polskich i unijnych przepisów wynika, że usługa gastronomiczna jest opodatkowana 8-proc. stawką VAT. Od tej zasady jest wyjątek dotyczący napojów takich jak woda, alkohol, kawa, herbata. Od ich sprzedaży płaci się 23 proc. podatku. Nie może jednak być tak, że zamówienie przez klienta wody zmienia stawkę dla całego posiłku.
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
Jeśli przedsiębiorca potrzebuje do działalności rzeczy chroniących go przed różnymi zagrożeniami, może zaliczyć...
Choć do uruchomienia KSeF pozostało jeszcze dziewięć miesięcy, to eksperci radzą: przygotowania warto rozpocząć...
Zwolnienie z cła i VAT towarów przeznaczonych do nieodpłatnego udostępniania osobom uciekającym przed agresją Ro...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Umorzenie postępowania karnego skarbowego z powodu braku znamion czynu zabronionego może stanowić przesłankę świ...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas