TSUE: wysokość akcyzy od piw smakowych ustala się przed dodaniem „cukru”

Aby określić podstawę opodatkowania piw smakowych według skali Plato, bierze się pod uwagę ekstrakt brzeczki podstawowej. Nie uwzględnia się przy tym substancji smakowych i syropu cukrowego dodanych po zakończeniu fermentacji. Tak orzekł Trybunał Sprawiedliwości UE w wyroku z 17 maja 2018 r. (C-30/17).

Publikacja: 28.05.2018 05:50

TSUE: wysokość akcyzy od piw smakowych ustala się przed dodaniem „cukru”

Foto: Adobe Stock

Stan faktyczny

Firma piwowarska (dalej także: spółka) produkuje piwo, w tym piwo smakowe klasyfikowane do pozycji CN 2206, wytwarzane na bazie piwa tradycyjnego, do którego po zakończeniu fermentacji alkoholowej dodaje się syrop cukrowy, substancje aromatyczne oraz wodę.

Pozostało jeszcze 97% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Krajowy System e-Faktur coraz bliżej i ciągle się zmienia. Jest decyzja rządu
Podatki
Fiskus i korespondencja wysyłana do pełnomocnika. Ważna uchwała NSA
Podatki
Adwokat rozliczy w kosztach wydatki na edukację zatrudnionego aplikanta
Podatki
Jak często polski biznes trafia na celownik skarbówki? Niepokojący raport MDDP
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Podatki
Podatki, edukacja i farmacja. To kolejne propozycje zespołu Brzoski