TSUE: wysokość akcyzy od piw smakowych ustala się przed dodaniem „cukru”

Aby określić podstawę opodatkowania piw smakowych według skali Plato, bierze się pod uwagę ekstrakt brzeczki podstawowej. Nie uwzględnia się przy tym substancji smakowych i syropu cukrowego dodanych po zakończeniu fermentacji. Tak orzekł Trybunał Sprawiedliwości UE w wyroku z 17 maja 2018 r. (C-30/17).

Publikacja: 28.05.2018 05:50

TSUE: wysokość akcyzy od piw smakowych ustala się przed dodaniem „cukru”

Foto: Adobe Stock

Stan faktyczny

Firma piwowarska (dalej także: spółka) produkuje piwo, w tym piwo smakowe klasyfikowane do pozycji CN 2206, wytwarzane na bazie piwa tradycyjnego, do którego po zakończeniu fermentacji alkoholowej dodaje się syrop cukrowy, substancje aromatyczne oraz wodę.

Pozostało jeszcze 97% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Fiskus już wie, kto sprzedaje w internecie. I zapowiada kontrole
Podatki
Pies w podatkowych kosztach domowej firmy? Fiskus zmienia zdanie
Podatki
Przedsiębiorca rozliczy kurtkę, buty i kask w firmowych kosztach. Interpretacja fiskusa
Podatki
Czas na przygotowania do e-faktur. To wyzwanie zwłaszcza dla dużych firm
Podatki
Pomoc humanitarna dla Ukrainy dłużej bez cła i VAT