Zakup kateringu jest wydatkiem osobistym i nie można go rozliczyć w kosztach PIT - wynika z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej.
Wystąpiła o nią lekarka prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą i wykonująca usługi medyczne w szpitalu. Dyżury trwają nieprzerwanie od 24 do 55 godzin. W tym czasie nie wolno jej opuszczać oddziału, nie ma możliwości przygotowywania posiłków, dlatego zamawia katering. Wydatki na cen cel chciała rozliczyć w kosztach.
Skarbówka wskazała jednak, że każdy musi coś jeść, niezależnie od tego, czy prowadzi działalność gospodarczą.
Dlatego lekarka nie powinna rozliczać kateringu w podatkowych kosztach (interpretacja nr 0112-KDIL2-2.4011.298.2023.1.EB).
Czytaj więcej
W biznesie nie rozliczymy wydatków na jedzenie. Nawet gdy dyżurujemy 55 godzin.