Aktualizacja: 02.04.2017 16:06 Publikacja: 02.04.2017 15:00
Foto: 123RF
- Prowadzę niewielką firmę. Czy mam obowiązek wprowadzić przerwy w pracy dla swoich pracowników przeznaczoną na spożycie przez nich posiłku, a jeżeli tak – to w jaki sposób ją ustanowić? – pyta czytelnik.
Istnieje taki obowiązek, ale dotyczy on tylko tzw. przerwy śniadaniowej, która trwa minimum 15 minut (art. 134 k.p.). Dodatkowo ustawodawca w art. 141 k.p. przewidział możliwość (czyli nie obowiązek) ustanowienia jednej maksymalnie 60-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych. Jej wprowadzenie nie zwalnia jednak pracodawcy z obowiązku zapewnienia swoim podwładnym innych zagwarantowanych przepisami prawa pracy przerw, m.in. tej z art. 134 k.p. >patrz tabela z porównaniem przerw z art. 134 i 141 k.p.
Rządowy pakiet deregulacyjny ma uprościć życie przedsiębiorcom. Sejmowa opozycja zauważa, że likwiduje niewiele...
Perspektywy opublikowały wyniki kolejnego rankingu programów MBA, czyli studiów kształcących menedżerów. "Złotą...
Współpraca podmiotów państwowych i samorządowych z sektorem prywatnym jest kluczowa dla zwiększenia efektywności...
Pieniądze publiczne powinny poprawiać płace i warunki pracy zatrudnionych – wynika z ogólnoeuropejskiego badania.
Członkowie zarządu będą mogli realnie bronić się w postępowaniach o przeniesienie na nich odpowiedzialności za p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas