Aktualizacja: 02.04.2017 16:06 Publikacja: 02.04.2017 15:00
Foto: 123RF
- Prowadzę niewielką firmę. Czy mam obowiązek wprowadzić przerwy w pracy dla swoich pracowników przeznaczoną na spożycie przez nich posiłku, a jeżeli tak – to w jaki sposób ją ustanowić? – pyta czytelnik.
Istnieje taki obowiązek, ale dotyczy on tylko tzw. przerwy śniadaniowej, która trwa minimum 15 minut (art. 134 k.p.). Dodatkowo ustawodawca w art. 141 k.p. przewidział możliwość (czyli nie obowiązek) ustanowienia jednej maksymalnie 60-minutowej przerwy przeznaczonej na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych. Jej wprowadzenie nie zwalnia jednak pracodawcy z obowiązku zapewnienia swoim podwładnym innych zagwarantowanych przepisami prawa pracy przerw, m.in. tej z art. 134 k.p. >patrz tabela z porównaniem przerw z art. 134 i 141 k.p.
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w domu może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prawie po...
Zespół deregulacyjny Rafała Brzoski po pierwszym etapie działania ogłasza sukces: około 60 proc. jego propozycji...
Eksperci nie mają wątpliwości: deregulacja to niezwykle ważny proces, jednak ofensywa legislacyjna, którą rząd p...
Projekt ustawy o certyfikacji wykonawców zamówień publicznych zostanie skorygowany.
Związki zawodowe najwięcej członków pozyskują w pierwszym roku od utworzenia zakładowej organizacji związkowej....
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas