O prawnych utrudnieniach muszą pamiętać zbieracze na większą skalę. Mogą wprawdzie jako prowadzący sprzedaż bezpośrednią handlować nimi wprost z wiklinowego kosza, ale tylko na targowisku  lub w sklepie. Wynika to z rozporządzenia w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy, które zmieniło wcześniejsze o bardzo zbliżonej nazwie.

Grzybiarze  sprzedawcy muszą też mieć atest na sprzedawane przez siebie kurki,  czy prawdziwki (zarówno świeże, jak i suszone) ważny przez 48 godzin. Wydaje go klasyfikator grzybów lub grzyboznawca, który ukończył  kurs i zdał egzamin. Atesty na grzyby muszą też mieć punkty skupu, a zakłady przetwórcze zapewniają nadzór grzyboznawcy.

Podstawa prawna:

- rozporządzenie ministra zdrowia z 17 maja 2011 r. (DzU nr 115, poz. 672)

Więcej w serwisie:

Dobra Firma

»

Firma

»

Zakładanie firmy

»

Zezwolenia, licencje, koncesje i certyfikaty