Na inwestycje w przetwórstwo żywności można otrzymać od 100 tys. do 20 mln zł. Po raz pierwszy Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dała przywilej złożenia w pierwszej kolejności wniosków grupom producenckim. Mogą one od 12 sierpnia do 8 września ubiegać się o wsparcie z programu "Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej". Firmy spożywcze, których obroty nie przekraczają 200 mln euro, mają prawo składać wnioski dopiero od 9 września.
Zdaniem doradców zajmujących się obsługą funduszy unijnych dla przedsiębiorstw z branży spożywczej może to być ostatnia okazja, aby uzyskać dotacje. ARiMR nie podaje bowiem kolejnego terminu naborów wniosków, a jeśli zainteresowanie będzie duże, to wszystkie dostępne pieniądze mogą zostać w tym roku rozdysponowane. – Prowadzimy nabory wniosków do wyczerpania środków – mówi Paweł Wojcieszak z biura prasowego ARiMR.
W Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na przetwórstwo spożywcze przeznaczono ok. 1 mld euro. Ale suma ta może być zmniejszona, jeśli minister rolnictwa Marek Sawicki uzna, że potrzeba więcej pieniędzy dla rolników, np. dla gospodarstw dotkniętych powodzią.
Grupy producentów rolnych, których jest w kraju zaledwie 580, nie wykorzystywały dotąd dobrze unijnej pomocy. Dlatego zdaniem doradców przedsiębiorstwa spożywcze nie powinny się obawiać konkurencji z ich strony.
[link=http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=1&zaj=1&kol=793" target="_blank]Więcej na stronie ARiMR[/link]