Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego - wyrok TSUE

Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego, bowiem nie da się go zakwalifikować jako "utwór" - wynika z wtorkowego wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE.

Aktualizacja: 13.11.2018 15:47 Publikacja: 13.11.2018 15:11

Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego - wyrok TSUE

Foto: Stock Adobe

mat

Sprawa dotyczy „Heksenkaas" - sera do smarowania z dodatkiem śmietany i ziół, stworzonego w 2007 r. przez holenderskiego sprzedawcę warzyw i świeżych produktów. Prawa własności intelektualnej dotyczące tego produktu przysługują obecnie spółce prawa niderlandzkiego Levola, na którą twórca przeniósł swoje prawa.

Od 2014 r. spółka prawa niderlandzkiego Smilde wytwarza dla sieci supermarketów w Niderlandach produkt o nazwie „Witte Wievenkaas".

Pozostało jeszcze 86% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
„Sprawdzamy”. Zespół Rafała Brzoski przedstawił propozycje zmian prawnych
Prawo w firmie
Dostawa leków na innych i racjonalnych zasadach
Prawo w firmie
Legislacja gospodarcza w stylu słabej drużyny futbolowej
Prawo w firmie
"Rzeczpospolita" znów liderem w kwestii własności intelektualnej
Prawo w firmie
Podwykonawstwo a prawo zamówień publicznych. Co mówi orzecznictwo KIO?