Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego - wyrok TSUE

Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego, bowiem nie da się go zakwalifikować jako "utwór" - wynika z wtorkowego wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE.

Aktualizacja: 13.11.2018 15:47 Publikacja: 13.11.2018 15:11

Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego - wyrok TSUE

Foto: Stock Adobe

mat

Sprawa dotyczy „Heksenkaas" - sera do smarowania z dodatkiem śmietany i ziół, stworzonego w 2007 r. przez holenderskiego sprzedawcę warzyw i świeżych produktów. Prawa własności intelektualnej dotyczące tego produktu przysługują obecnie spółce prawa niderlandzkiego Levola, na którą twórca przeniósł swoje prawa.

Od 2014 r. spółka prawa niderlandzkiego Smilde wytwarza dla sieci supermarketów w Niderlandach produkt o nazwie „Witte Wievenkaas".

Pozostało jeszcze 86% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki
Prawo w firmie
Co obejmie deregulacja? Zespół Brzoski może wrócić do gotowych projektów
Prawo w firmie
Zlikwidują Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców? Jest oświadczenie
Prawo w firmie
Rząd wytoczy groźną broń przeciw szarej strefie. Dotknie rynku odzieży, obuwia i betonu
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń