Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego - wyrok TSUE

Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego, bowiem nie da się go zakwalifikować jako "utwór" - wynika z wtorkowego wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE.

Aktualizacja: 13.11.2018 15:47 Publikacja: 13.11.2018 15:11

Smak produktu spożywczego nie może korzystać z ochrony na podstawie prawa autorskiego - wyrok TSUE

Foto: Stock Adobe

mat

Sprawa dotyczy „Heksenkaas" - sera do smarowania z dodatkiem śmietany i ziół, stworzonego w 2007 r. przez holenderskiego sprzedawcę warzyw i świeżych produktów. Prawa własności intelektualnej dotyczące tego produktu przysługują obecnie spółce prawa niderlandzkiego Levola, na którą twórca przeniósł swoje prawa.

Od 2014 r. spółka prawa niderlandzkiego Smilde wytwarza dla sieci supermarketów w Niderlandach produkt o nazwie „Witte Wievenkaas".

Pozostało jeszcze 86% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Rządowa deregulacja w Sejmie. Szybkie tempo prac i krytyka opozycji
Prawo w firmie
Najlepsze studia MBA w Polsce. Wyniki rankingu Perspektywy 2025
Prawo w firmie
Dialog między zamawiającymi a wykonawcami to priorytet. Debata "Rzeczpospolitej"
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki