Aktualizacja: 10.10.2016 08:56 Publikacja: 10.10.2016 08:33
Foto: www.sxc.hu
- Prowadzę gospodarstwo agroturystyczne wpisane do ewidencji obiektów hotelarskich i innych obiektów świadczących usługi hotelarskie prowadzonej przez urząd gminy. Działalność spełnia wymogi art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT w sprawie zwolnienia od podatku dochodowego, tzn. jest to wynajem pokoi gościnnych znajdujących się w budynku mieszkalnym położonym na terenie wiejskim w gospodarstwie rolnym, osobom przebywającym na wypoczynku, a liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu. Ze względu na sezonowość usług agroturystycznych zamierzam rozszerzyć świadczone usługi o wynajem prywatny pokoi mieszkalnych dla pracowników firm przebywających w delegacjach. Natomiast po sezonie urlopowym z końcem października chciałabym zawiesić działalność gospodarstwa agroturystycznego oraz zawrzeć umowę najmu prywatnego i zgłosić w urzędzie skarbowym wybór opodatkowania najmu prywatnego w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Czy można prowadzić działalność agroturystyczną spełniającą wymogi określone w art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o PIT (wynajem dla osób przebywających na wypoczynku), a więc zwolnioną z podatku dochodowego i równocześnie prowadzić wynajem prywatny pokoi mieszkalnych firmom na cele mieszkalne, opodatkowany ryczałtem? – pyta czytelniczka.
Zlikwidowany ma być przepis o równym podziale leków deficytowych do dziesięciu największych hurtowni farmaceutycznych w kraju. Taki wymóg okazał się trudny do zrealizowania.
Dlatego nie warto liczyć na to, że „na pewno nic się nie stanie” albo „jakoś tam będzie”
Mijający rok przyniósł kilka ciekawych ustaw i kilka szkodliwych z punktu widzenia przedsiębiorców. Wciąż brak jest zdecydowanych reform probiznesowych – wynika z raportu firmy Grant Thornton, który „Rzeczpospolita” poznała jako pierwsza.
Autorzy „Rzeczpospolitej” zdominowali podium XII edycji konkursu Urzędu Patentowego na informację medialną o tematyce własności intelektualnej, w tym przemysłowej.
Podwykonawstwo całości zamówienia w prawie zamówień publicznych nie jest dopuszczalne - powierzyć można wykonanie części zamówienia. A co mówi orzecznictwo Krajowej Izby Odwoławczej.
EUDR obejmuje siedem odnośnych towarów, których produkcja, w ocenie ustawodawcy unijnego, w największym stopniu przyczynia się do wylesiania i degradacji lasów - soję, kawę, kakao, bydło, palmę olejową, drewno i kauczuk.
W niemieckich sądach leży tyle pozwów poszkodowanych pasażerów linii lotniczych, że muszą one wspierać się sztuczną inteligencją, by poradzić sobie z problemem. Jeszcze nigdy nie wpłynęło tyle skarg, jak w zeszłym roku.
Seniorzy mają prawo skorzystać z wielu różnych ulg i odliczeń, dzięki którym mogą zmniejszyć swoje zobowiązania wobec urzędu skarbowego. Ulgi pozwalają na obniżenie podstawy opodatkowania, co niekiedy wiąże się z wysokim zwrotem podatku.
Spadkobiercy, który obejmuje po zmarłym wszelkie prawa i obowiązki związane z tzw. ulgą mieszkaniową, przysługują ich maksymalnie ukształtowane ekspektatywy.
Są zmiany w uldze na termomodernizację domu. Nie można już odliczyć od dochodu wydatków na zakup i montaż kotła gazowego bądź olejowego. Doszedł odpis na magazyny energii. Na zapoznanie się z nowościami podatnicy dostali tylko kilka dni.
Prawidłowe i efektywne wykonywanie zadań publicznych przez jednostki samorządu terytorialnego związane jest z prawidłowym i efektywnym działaniem spółek komunalnych. Ocena działania tych spółek i osób nimi zarządzających dokonywana jest także w oparciu o przepisy publicznego prawa finansowego, w szczególności w zakresie dyscypliny finansów publicznych.
Elkie Pupek dołącza do zespołu biura podróży TOP Touristik jako dyrektor sprzedaży i marketingu. "Odegra kluczową rolę w rozwoju i umacnianiu pozycji firmy na polskim rynku" - zapewnia touroperator.
Zazwyczaj na lotniskach, podczas kontroli bezpieczeństwa konfiskowane są butelki wody, tubki żelu pod prysznic i słoiczki kremów do twarzy. Ale funkcjonariusze ochrony na lotnisku Incheon w Korei Południowej są zajęci konfiskatą innego zakazanego produktu: kimchi, mikstury z solonych i fermentowanych warzyw, która jest podstawą prawdziwego koreańskiego posiłku.
Od kilku lat w różnych zakątkach świata przybywa ultraluksusowych „hoteli w hotelach”. Nowe zjawisko to odpowiedź na rosnącą konkurencję w branży hotelarskiej i zapotrzebowanie najzamożniejszych klientów, poszukujących jeszcze bardziej wyrafinowanych doświadczeń podczas podróży.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas