Prowadzenie restauracji, pubu czy punktu małej gastronomii to rodzaj biznesu, na który decyduje się wiele osób zakładających własną firmę. Z uwagi na to, że konkurencja na rynku usług gastronomicznych jest dzisiaj bardzo duża, otworzenie takiej działalności musi być dobrze przemyślane.
Podstawową kwestią jest lokalizacja restauracji i w zależności od niej sprofilowanie oferty na określonych klientów. Dla przykładu restauracja serwująca indyjskie potrawy może mieć problemy z utrzymaniem się w trzydziestotysięcznym mieście. Zainteresowaniem może tam cieszyć się natomiast punkt oferujący jedzenie włoskie, w tym pizzę. Przedsiębiorca powinien też zadbać o gustowny wystrój (może zasięgnąć porady projektanta) i zatrudnić profesjonalny personel. Wśród pracowników najważniejszą osobą w tym biznesie jest zawsze szef kuchni.
Przepisy wymagają, by budynek lub lokal, w którym ma być prowadzona restauracja, znajdował się w dobrym stanie technicznym (np. miał skuteczną i cichą wentylację), spełniał m.in. wymagania sanitarne i higieniczne. Wśród nich szczególne rygory odnoszą się do zaplecza kuchennego, w którym muszą zostać wydzielone pomieszczenia do zmywania naczyń.
W lokalach z obsługą kelnerską zmywalnia powinna łączyć się bezpośrednio z rozdzielnią kelnerską, a ta z kuchnią. Toalety w restauracji muszą być oddzielone od pomieszczeń, w których odbywa się produkcja lub przetwórstwo żywności. W restauracji muszą znajdować się też szatnie i toaleta dla pracowników. W pomieszczeniach, gdzie odbywa się produkcja potraw, powinny być umywalki do mycia rąk z wodą zimną i gorącą oraz środkami czystości.
Personel zatrudniany w restauracji powinien mieć aktualne badania lekarskie, które wykluczają możliwość roznoszenia chorób zakaźnych. Niezależnie od tego przedsiębiorca otwierający zakład gastronomiczny musi zlecić sanepidowi zbadanie jakości wody, która będzie używana w lokalu do produkcji posiłków. Powinien również podpisać umowę na wywóz nieczystości stałych i pokonsumpcyjnych.
Po zakończeniu prac budowlanych lub adaptacyjnych przyszły restaurator powinien złożyć, najpóźniej na 14 dni przed planowanym uruchomieniem działalności, wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru. Kieruje go do właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Wtedy przedstawiciele właściwej dla danego terenu stacji sanitarno-epidemiologicznej dokonują odbioru lokalu w celu wydania decyzji zatwierdzającej obiekt.
Z uwagi na to, że w ofercie restauracji zazwyczaj mają znaleźć się trunki (przynajmniej te niskoprocentowe), przedsiębiorca powinien zawczasu wystąpić do wójta (burmistrza, prezydenta miasta) o zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży. Zezwolenie jest wydawane na wniosek zainteresowanego i oddzielnie na napoje o zawartości do 4,5 proc. alkoholu oraz na piwo, alkohole o mocy od 4,5 do 18 proc. (z wyjątkiem piwa) oraz alkohole powyżej 18 proc. zawartości alkoholu.
Z uzyskaniem zezwolenia wiążą się określone opłaty. Przedsiębiorcy, którzy chcą sprzedawać piwo i napoje zawierające do 4,5 proc. alkoholu, muszą zapłacić jednorazowo 525 zł. Tyle samo kosztuje decyzja pozwalająca sprzedawać trunki zawierające do 18 proc. alkoholu. Za zezwolenie na sprzedaż napojów zawierających powyżej 18 proc. alkoholu płaci się 2100 zł. Dodatkowo restauratorzy muszą później wnieść do gminy roczną opłatę stosunkową uzależnioną od wartości sprzedanych trunków (tzw. kapslowe).
Czas spędzany w restauracji najczęściej umila gościom grająca w tle muzyka. Aby jej odtwarzanie było w pełni legalne, właściciel zakładu gastronomicznego musi podpisać umowy licencyjne z organizacjami zbiorowego zarządzania prawami autorskimi i przygotować się na dodatkowe wydatki na tantiemy. Dodatkowych kosztów związanych z korzystaniem z muzyki można jednak uniknąć.
Na rynku od kilku lat są dostępne płyty z utworami muzycznymi, które są wolne od opłat na rzecz ZAiKS i innych organizacji reprezentujących prawa autorów. Ich producenci są wyłącznymi właścicielami praw do nagrań. Dzięki takiemu rozwiązaniu przedsiębiorca uzyskuje prawo do bezpłatnego odtwarzania utworów w dowolnym miejscu i czasie. Nie są to jednak nowości z list przebojów.
Załączniki do wniosku
Jakie dokumenty musi załączyć przedsiębiorca do wniosku o wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu:
- dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu, w którym ma znajdować się restauracja;
- pisemną zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym;
- decyzję właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu gastronomicznego. -
Podstawa prawna: