Aktualizacja: 14.05.2020 09:08 Publikacja: 13.05.2020 19:35
Foto: Adobe Stock
Odmrażanie restauracji, kawiarni i barów, a także salonów fryzjerskich i kosmetycznych oznacza, że przedsiębiorcy powinni dostosować się nie tylko do ograniczeń, jakich muszą w związku z tym dochować, dotyczących liczby klientów na metr kwadratowy czy obowiązku dezynfekowania stolików. W rachubę wchodzą także liczne rekomendacje wydawane od początku epidemii koronawirusa przez Ministerstwo Rozwoju, sanepid, a ostatnio także Państwową Inspekcję Pracy.
W myśl najdalej idących zaleceń PIP przedsiębiorcy powinni zadbać o klientów i o pracowników. Przy odmrażaniu działalności firmy PIP rekomenduje nie tylko maseczki i częste odkażanie powierzchni użytkowych, ale także montaż obudów pleksiglasowych, oddzielanie stanowisk pracy przegrodami, usunięcie z przestrzeni wspólnej elementów takich jak rośliny doniczkowe lub takich, które stwarzają dodatkowe ryzyko, np. potknięcia się pracownika czy upadku przedmiotu. Inspekcja sugeruje także zmiany w organizacji pracy, tak by wprowadzić zmiany czy dłuższe przerwy.
Przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w domu może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów prawie po...
Zespół deregulacyjny Rafała Brzoski po pierwszym etapie działania ogłasza sukces: około 60 proc. jego propozycji...
Eksperci nie mają wątpliwości: deregulacja to niezwykle ważny proces, jednak ofensywa legislacyjna, którą rząd p...
Projekt ustawy o certyfikacji wykonawców zamówień publicznych zostanie skorygowany.
Związki zawodowe najwięcej członków pozyskują w pierwszym roku od utworzenia zakładowej organizacji związkowej....
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas