Reklama
Rozwiń

Jak ująć w księdze wydatki na obiad z klientem

Właściwym miejscem do zaewidencjonowania VAT od nabycia usług gastronomicznych jest kolumna 13 pkpir. W tym samym miejscu przedsiębiorca powinien wpisać także kwotę netto wynikającą z faktury potwierdzającej ich zakup.

Publikacja: 23.07.2015 06:00

Foto: 123RF

Prowadzę działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym. Jestem podatnikiem VAT czynnym wykonującym wyłącznie czynności opodatkowane VAT. Zaprosiłem kontrahenta (potencjalnego klienta) na obiad do restauracji. Nabycie usług gastronomicznych zostało udokumentowane fakturą z 17 lipca 2015 r., nr 176/07/2015 na łączną kwotę 105,84 zł, w tym VAT 7,84 zł. Czy i gdzie powinienem zaewidencjonować poniesiony koszt VAT od nabytych usług gastronomicznych w podatkowej księdze przychodów i rozchodów? – pyta czytelnik.

Z interpretacji wydawanych przez organy podatkowe wynika, że zaakceptowały już one to, iż wydatki poniesione na podjęcie kontrahenta poczęstunkiem w restauracji nie są kosztami reprezentacji i mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodów na zasadach ogólnych.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Rachunkowość
WSKAŻNIKI I STAWKI. 1-7 czerwca 2025.
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Rachunkowość
KSeF będzie wciąż dopuszczał faktury papierowe. Jest projekt ustawy
Rachunkowość
Nadchodzi rewolucja dla firm. Resort finansów pokazał „mapę drogową”
Rachunkowość
Sztuczna inteligencja nie zastąpi księgowych
Rachunkowość
Testy systemu e-Faktur czas zacząć