Faktury z restauracji czy hotelu w księgach rachunkowych

Faktury z restauracji czy hotelu zwykle są ujmowane w ciężar kosztów działalności operacyjnej, jako „Usługi obce" bądź „Pozostałe koszty rodzajowe". Podatkowe rozliczenie wciąż jest tematem interpretacji indywidualnych.

Publikacja: 14.03.2018 04:40

Faktury z restauracji czy hotelu w księgach rachunkowych

Foto: Adobe Stock

Wydatki na usługi gastronomiczne i noclegowe pojawiają się najczęściej, jeśli firma organizuje spotkania z kontrahentami albo imprezy integracyjne bądź deleguje swoich pracowników w podróż służbową. Ujęcie takich kosztów w księgach rachunkowych nie przysparza specjalnych problemów. Co do zasady, jednostka powinna je odnieść w ciężar działalności operacyjnej, przy zachowaniu zasady memoriału (opisanej w art. 6 ust. 1 ustawy o rachunkowości; dalej: uor). Według tej zasady w księgach rachunkowych jednostki należy ująć wszystkie osiągnięte, przypadające na jej rzecz przychody i obciążające ją koszty związane z tymi przychodami dotyczące danego roku obrotowego, niezależnie od terminu ich zapłaty. Koszty usług gastronomicznych i noclegowych są księgowane zwykle na kontach zespołu 4 „Usługi obce" lub „Pozostałe koszty rodzajowe" – przy założeniu, że jednostka gospodarcza korzysta z wzorcowego planu kont.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Rachunkowość
Sztuczna inteligencja nie zastąpi księgowych
Rachunkowość
Testy systemu e-Faktur czas zacząć
Rachunkowość
Wielkie firmy nie interesują się nowym systemem fakturowania
Rachunkowość
Obowiązkowy KSeF, czyli e-faktury dla skarbówki
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Rachunkowość
Audyt: ocena systemu kontroli jest odrębną usługą
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń