Faktury z restauracji czy hotelu w księgach rachunkowych

Faktury z restauracji czy hotelu zwykle są ujmowane w ciężar kosztów działalności operacyjnej, jako „Usługi obce" bądź „Pozostałe koszty rodzajowe". Podatkowe rozliczenie wciąż jest tematem interpretacji indywidualnych.

Publikacja: 14.03.2018 04:40

Faktury z restauracji czy hotelu w księgach rachunkowych

Foto: Adobe Stock

Wydatki na usługi gastronomiczne i noclegowe pojawiają się najczęściej, jeśli firma organizuje spotkania z kontrahentami albo imprezy integracyjne bądź deleguje swoich pracowników w podróż służbową. Ujęcie takich kosztów w księgach rachunkowych nie przysparza specjalnych problemów. Co do zasady, jednostka powinna je odnieść w ciężar działalności operacyjnej, przy zachowaniu zasady memoriału (opisanej w art. 6 ust. 1 ustawy o rachunkowości; dalej: uor). Według tej zasady w księgach rachunkowych jednostki należy ująć wszystkie osiągnięte, przypadające na jej rzecz przychody i obciążające ją koszty związane z tymi przychodami dotyczące danego roku obrotowego, niezależnie od terminu ich zapłaty. Koszty usług gastronomicznych i noclegowych są księgowane zwykle na kontach zespołu 4 „Usługi obce" lub „Pozostałe koszty rodzajowe" – przy założeniu, że jednostka gospodarcza korzysta z wzorcowego planu kont.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Rachunkowość
KSeF będzie wciąż dopuszczał faktury papierowe. Jest projekt ustawy
Rachunkowość
Nadchodzi rewolucja dla firm. Resort finansów pokazał „mapę drogową”
Rachunkowość
Sztuczna inteligencja nie zastąpi księgowych
Rachunkowość
Testy systemu e-Faktur czas zacząć
Rachunkowość
Wielkie firmy nie interesują się nowym systemem fakturowania