Aktualizacja: 16.01.2025 07:25 Publikacja: 31.07.2024 08:55
Jakub Olipra, starszy ekonomista w banku Credit Agricole
Foto: mat. pras.
Odpowiadając na to pytanie, powinniśmy zacząć od próby określenia, gdzie jest obecnie potencjalna granica spadku cen surowców rolnych. Indeks światowych cen żywności od drugiej połowy 2022 r. kształtował się bowiem w wyraźnym trendzie spadkowym i rzeczywiście dopiero w ostatnich miesiącach nieznacznie wzrósł. Ktoś mógłby oczekiwać, że ceny powinny dalej spadać, ponieważ, choć ceny surowców rolnych powróciły już do poziomów sprzed wybuchu wojny, to wciąż daleko im do poziomów sprzed pandemii (są nadal o ok. 20 proc. wyższe). Moim zdaniem przestrzeń do dalszego spadku cen jest już jednak bardzo ograniczona. Ceny w gospodarce mają charakter relatywny i jest bardzo mało prawdopodobne, aby ceny surowców rolnych, a w konsekwencji również żywności, powróciły do poziomów sprzed pięciu lat, skoro w tym czasie mieliśmy do czynienia z bardzo szerokim wzrostem cen w całej gospodarce. Nie należy oczekiwać od rolników, żeby byli skłonni dostarczać produkty w cenach sprzed lat przy obecnych wyraźnie wyższych kosztach produkcji i wyższych kosztach życia. Oznaczałoby to bowiem, że ceny surowców rolnych i żywności nagle miałyby być znacząco niższe na tle innych dóbr wytwarzanych w gospodarce, co miałoby jedynie uzasadnienie w warunkach silnego wzrostu produktywności w rolnictwie, co nie nastąpiło. Ostatnie odbicie cen produktów rolnych, po okresie spadków, nie jest więc zaskoczeniem. Wygląda na to, że osiągnęliśmy minimum lokalne, jeśli chodzi o światowe ceny surowców rolnych, i w kolejnych miesiącach będziemy mieć do czynienia z coraz większą presją na ich wzrost.
Decyzja administracji Joe Bidena o ograniczeniu eksportu chipów do Polski nie zatrzęsie naszym rynkiem AI, bo limity znacznie przewyższają możliwości rodzimych firm i uczelni czy plany rządu w tym zakresie – twierdzą eksperci.
Nawet jeśli dywersyfikacja obniży zyski, akcje firm mogą pójść w górę, bo biznesy narażone na wpływ geopolityki notowane są z dyskontem – mówi Cindy Levy, senior partner w McKinsey & Company.
Jedną piątą wszystkich kontraktów w ramach rządowych programów budowy dróg realizują obecnie firmy z Azji. Polscy wykonawcy oskarżają je o nierówną konkurencję.
Rynek start-upów nad Wisłą skończył 2024 r. z przytupem – wstępne szacunki PFR wskazują, że do innowacyjnych firm w naszym kraju popłynęło ponad 2,3 mld zł. A to o około 10 proc. lepszy wynik niż przed rokiem.
We władzach giełdowych spółek finansowych jest za mało kobiet. Czy unijne wymogi doprowadzą do zmian kadrowych?
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Większość kobiet doskonale zna ten stan i nie musi nawet patrzeć w kalendarz, aby zorientować się, że coś jest na rzeczy. Zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) może dawać różne objawy, a do najczęstszych z nich należą: wahania hormonalne i obniżenie nastroju. Te z kolei zwiększają chęć sięgania po niezdrowe przekąski, głównie słodycze. Co warto jeść przed okresem, a czego lepiej unikać?
Polacy przyzwyczaili się już do tego, że ceny w sklepach są coraz wyższe. I nic nie wskazuje na to, aby ta sytuacja miała się zmienić.
Branża mięsna podsumowała 2024 r. Nie było lekko. Producenci uginali się pod rosnącymi kosztami pracy, niestabilnością cen i kosztów energii. Mimo zawirowań rynkowych i trudnej sytuacji geopolitycznej polska branża mięsna trzyma się jednak mocno.
Choć przez większą część 2024 r. światowe ceny produktów mlecznych, mięsa i olejów roślinnych szły w górę, indeks - obrazujący to, co dzieje się z cenami żywności na świecie - pozostał poniżej poziomów z 2023 r. Pomogły przeceny cukru i zbóż.
Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.
Choć inflacja spadła, to jednak samodzielne przygotowanie kolacji wigilijnej będzie i tak o ponad 5 proc. droższe niż rok temu – wynika z wyliczeń „Rzeczpospolitej”.
- Realnych obniżek cen masła w sklepach możemy spodziewać się już po Nowym Roku – zapowiada wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak w Radiu Zet, zapewniając, że w kolejnych tygodniach produkt ten będzie taniał.
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale także wyzwanie związane z marnowaniem jedzenia. Statystyczne polskie gospodarstwo domowe wyrzuca rocznie produkty o wartości 4-5 tysięcy złotych? W tym odcinku podcastu "Rzecz w tym" Marzena Tabor - Olszewska rozmawia z Norbertem Konarzewskim, dyrektorem Biura Federacji Polskich Banków Żywności, o tym, jak lepiej planować świąteczne zakupy, co zrobić z nadmiarem jedzenia i jakie działania systemowe mogą pomóc ograniczyć ten problem.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas