Reklama

Jakub Olipra: Przestrzeń do dalszego spadku cen żywności jest bardzo ograniczona

Niestety, ulga związana z wolniejszym wzrostem cen żywności jest za nami. Oczywiście nie powrócimy do dynamiki cen z okresu pandemii czy tej obserwowanej po wybuchu wojny w Ukrainie, ale wkrótce ceny będą rosły o ok. 5 proc. w ujęciu rocznym – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska.

Publikacja: 31.07.2024 08:55

Jakub Olipra, starszy ekonomista w banku Credit Agricole

Jakub Olipra, starszy ekonomista w banku Credit Agricole

Foto: mat. pras.

Co dzieje się z cenami na rynkach żywności? Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności po wyraźnym dołku na początku roku w ostatnich miesiącach poszedł w górę.

Odpowiadając na to pytanie, powinniśmy zacząć od próby określenia, gdzie jest obecnie potencjalna granica spadku cen surowców rolnych. Indeks światowych cen żywności od drugiej połowy 2022 r. kształtował się bowiem w wyraźnym trendzie spadkowym i rzeczywiście dopiero w ostatnich miesiącach nieznacznie wzrósł. Ktoś mógłby oczekiwać, że ceny powinny dalej spadać, ponieważ, choć ceny surowców rolnych powróciły już do poziomów sprzed wybuchu wojny, to wciąż daleko im do poziomów sprzed pandemii (są nadal o ok. 20 proc. wyższe). Moim zdaniem przestrzeń do dalszego spadku cen jest już jednak bardzo ograniczona. Ceny w gospodarce mają charakter relatywny i jest bardzo mało prawdopodobne, aby ceny surowców rolnych, a w konsekwencji również żywności, powróciły do poziomów sprzed pięciu lat, skoro w tym czasie mieliśmy do czynienia z bardzo szerokim wzrostem cen w całej gospodarce. Nie należy oczekiwać od rolników, żeby byli skłonni dostarczać produkty w cenach sprzed lat przy obecnych wyraźnie wyższych kosztach produkcji i wyższych kosztach życia. Oznaczałoby to bowiem, że ceny surowców rolnych i żywności nagle miałyby być znacząco niższe na tle innych dóbr wytwarzanych w gospodarce, co miałoby jedynie uzasadnienie w warunkach silnego wzrostu produktywności w rolnictwie, co nie nastąpiło. Ostatnie odbicie cen produktów rolnych, po okresie spadków, nie jest więc zaskoczeniem. Wygląda na to, że osiągnęliśmy minimum lokalne, jeśli chodzi o światowe ceny surowców rolnych, i w kolejnych miesiącach będziemy mieć do czynienia z coraz większą presją na ich wzrost.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Raporty ekonomiczne
Został już tylko miesiąc do startu sytemu kaucyjnego. Nikt nie jest zadowolony
Raporty ekonomiczne
Kryzys w dużym AGD trwa, produkcja w Polsce pod kreską
Raporty ekonomiczne
Jak dobre zbiory wpłyną na ceny żywności? Taniej raczej nie będzie
Raporty ekonomiczne
Coraz więcej bogatych nad Wisłą. Co robią z pieniędzmi?
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Raporty ekonomiczne
Jaka dziura w budżecie na 2026 r.? Znowu może paść rekord
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama
Reklama