Reklama
Rozwiń
Reklama

Nie ma już lockdownów, ale gastronomia coraz bardziej zadłużona

Długi gastronomii wzrosły w ciągu roku o 14 proc. W najgorszej sytuacji są restauracje.

Publikacja: 10.03.2023 02:00

Nie ma już lockdownów, ale gastronomia coraz bardziej zadłużona

Foto: Adobe Stock

Na koniec lutego łączne zadłużenie gastronomii wynosiło 311,6 mln zł, w tym 205 mln zł to długi restauracji, a 33,7 mln zł – branży kateringowej – wynika z danych Krajowego Rejestru Długów (znajduje się tam ponad 11,6 tys. firm z tej branży). Rekordzistką jest wrocławska firma z długami przekraczającymi 4,2 mln zł (głównie raty leasingowe). Średnie zadłużenie sięga prawie 22 tys. zł.

W czasie pandemii źródłem problemów były głównie lockdowny, zamarcie ruchu turystycznego oraz zakaz organizacji imprez masowych czy konferencji. Teraz goście nie przychodzą, bo – jak pokazują badania KRD „Oszczędzanie Polaków w inflacji” – prawie dwie trzecie Polaków ograniczyło wydatki w związku z podwyżkami cen. Gospodarstwa domowe odczuwają skutki spadku siły nabywczej dochodów. I często rezygnują właśnie z jedzenia w restauracjach.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Biznes
Teresa Siudem: KSeF i staże pracy – nowe wyzwania firm
Biznes
Znak towarowy po zakończeniu współpracy. Kto ma do niego prawo?
Biznes
Pracodawcy muszą się przygotować do zmian w stażach pracy
Biznes
Fuzje i przejęcia – odpowiedzialność i terminy przedawnienia roszczeń
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Biznes
Czy powołany do zarządu bez swojej wiedzy odpowie za zobowiązania?
Reklama
Reklama