Nie ma już lockdownów, ale gastronomia coraz bardziej zadłużona

Długi gastronomii wzrosły w ciągu roku o 14 proc. W najgorszej sytuacji są restauracje.

Publikacja: 10.03.2023 02:00

Nie ma już lockdownów, ale gastronomia coraz bardziej zadłużona

Foto: Adobe Stock

Na koniec lutego łączne zadłużenie gastronomii wynosiło 311,6 mln zł, w tym 205 mln zł to długi restauracji, a 33,7 mln zł – branży kateringowej – wynika z danych Krajowego Rejestru Długów (znajduje się tam ponad 11,6 tys. firm z tej branży). Rekordzistką jest wrocławska firma z długami przekraczającymi 4,2 mln zł (głównie raty leasingowe). Średnie zadłużenie sięga prawie 22 tys. zł.

W czasie pandemii źródłem problemów były głównie lockdowny, zamarcie ruchu turystycznego oraz zakaz organizacji imprez masowych czy konferencji. Teraz goście nie przychodzą, bo – jak pokazują badania KRD „Oszczędzanie Polaków w inflacji” – prawie dwie trzecie Polaków ograniczyło wydatki w związku z podwyżkami cen. Gospodarstwa domowe odczuwają skutki spadku siły nabywczej dochodów. I często rezygnują właśnie z jedzenia w restauracjach.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Biznes
Teresa Siudem: Egzekucja komornicza nie zawsze skuteczna. Jaka jest przyczyna?
Biznes
Jak dłużnicy ukrywają majątek
Biznes
Obowiązki regulacyjne związane z umowami sprzedaży energii elektrycznej
Biznes
Jak zacząć realizować inwestycje publiczno-prywatne?
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Biznes
Roszczenie wykonawcy o waloryzację wynagrodzenia