Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Pracodawca fundujący pracownikom posiłki może zaliczyć wydatki do kosztów uzyskania przychodów.

Publikacja: 13.10.2023 02:00

Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Foto: Adobe Stock

Dzięki pozapłacowym dodatkom pracownik czuje się szczęśliwy i spełniony, co zwiększa jego wydajność i przekłada się na przychody. Ten argument przekonał fiskusa, który zgodził się na rozliczenie w podatkowych kosztach dofinansowania do posiłków.

O interpretację wystąpiła spółka zajmująca się produkcją szkła gospodarczego. Dla swoich pracowników zamawia jedzenie w formie cateringu. Każdemu dopłaca do posiłków (które przysługują od poniedziałku do piątku) 8 zł dziennie. Jeśli pracownik zamawia droższe dania musi dopłacić nadwyżkę. Catering jest dobrowolny, ten kto chce skorzystać z dofinansowania musi wypełnić deklarację przystąpienia do programu. Dopłaty są pokrywane ze środków obrotowych.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Biznes
Teresa Siudem: Jak powstrzymać nieuczciwą konkurencję?
Biznes
Jak wpływać na zmiany społeczne i korzystać z nich podatkowo?
Biznes
Distressed M&A – przejęcia firm w trudnej sytuacji na polskim rynku
Biznes
Wyposażenie mieszkania w kosztach? Jest to możliwe
Biznes
Raportowanie niefinansowe – nowe obowiązki małych i średnich firm