Reklama

Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Pracodawca fundujący pracownikom posiłki może zaliczyć wydatki do kosztów uzyskania przychodów.

Publikacja: 13.10.2023 02:00

Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Foto: Adobe Stock

Dzięki pozapłacowym dodatkom pracownik czuje się szczęśliwy i spełniony, co zwiększa jego wydajność i przekłada się na przychody. Ten argument przekonał fiskusa, który zgodził się na rozliczenie w podatkowych kosztach dofinansowania do posiłków.

O interpretację wystąpiła spółka zajmująca się produkcją szkła gospodarczego. Dla swoich pracowników zamawia jedzenie w formie cateringu. Każdemu dopłaca do posiłków (które przysługują od poniedziałku do piątku) 8 zł dziennie. Jeśli pracownik zamawia droższe dania musi dopłacić nadwyżkę. Catering jest dobrowolny, ten kto chce skorzystać z dofinansowania musi wypełnić deklarację przystąpienia do programu. Dopłaty są pokrywane ze środków obrotowych.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Biznes
Świąteczne zakupy z AI. Uwaga na pułapkę cen skrojonych na miarę
Biznes
Teresa Siudem: Ochrona lasów – nowe obowiązki przedsiębiorców
Biznes
Nieprzemyślane rabaty? UOKiK może je zakwestionować
Biznes
Compliance – jak dowody należytej staranności decydują o wyniku sprawy
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Biznes
Rozporządzenie o wylesianiu (EUDR) – nowe obowiązki dla firm
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama