Aktualizacja: 19.04.2025 21:37 Publikacja: 13.10.2023 02:00
Foto: Adobe Stock
Dzięki pozapłacowym dodatkom pracownik czuje się szczęśliwy i spełniony, co zwiększa jego wydajność i przekłada się na przychody. Ten argument przekonał fiskusa, który zgodził się na rozliczenie w podatkowych kosztach dofinansowania do posiłków.
O interpretację wystąpiła spółka zajmująca się produkcją szkła gospodarczego. Dla swoich pracowników zamawia jedzenie w formie cateringu. Każdemu dopłaca do posiłków (które przysługują od poniedziałku do piątku) 8 zł dziennie. Jeśli pracownik zamawia droższe dania musi dopłacić nadwyżkę. Catering jest dobrowolny, ten kto chce skorzystać z dofinansowania musi wypełnić deklarację przystąpienia do programu. Dopłaty są pokrywane ze środków obrotowych.
Dłużnik nie musi już przepisywać majątku na konkubinę, by ukryć go przed komornikiem. Może wykorzystać do tego l...
Wyegzekwowanie należności w niektórych sprawach jest problemem. Wiele egzekucji kończy się wydaniem postanowieni...
Początek 2025 roku przyniósł szereg komunikatów Urzędu Regulacji Energetyki, które wywołały liczne wątpliwości n...
Przedsiębiorca, decydując się na współpracę z sektorem publicznym, powinien pamiętać, że rządzi się ona innymi p...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Kodeks cywilny zawiera regulacje, na podstawie których wykonawca może domagać się dostosowania wysokości wynagro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas