Reklama
Rozwiń
Reklama

Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Pracodawca fundujący pracownikom posiłki może zaliczyć wydatki do kosztów uzyskania przychodów.

Publikacja: 13.10.2023 02:00

Posiłki dla pracownika w kosztach pracodawcy

Foto: Adobe Stock

Dzięki pozapłacowym dodatkom pracownik czuje się szczęśliwy i spełniony, co zwiększa jego wydajność i przekłada się na przychody. Ten argument przekonał fiskusa, który zgodził się na rozliczenie w podatkowych kosztach dofinansowania do posiłków.

O interpretację wystąpiła spółka zajmująca się produkcją szkła gospodarczego. Dla swoich pracowników zamawia jedzenie w formie cateringu. Każdemu dopłaca do posiłków (które przysługują od poniedziałku do piątku) 8 zł dziennie. Jeśli pracownik zamawia droższe dania musi dopłacić nadwyżkę. Catering jest dobrowolny, ten kto chce skorzystać z dofinansowania musi wypełnić deklarację przystąpienia do programu. Dopłaty są pokrywane ze środków obrotowych.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Biznes
Teresa Siudem: Kiedy ciąg cyfr staje się znakiem towarowym
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Biznes
Wniosek o ogłoszenie upadłości a zasady reprezentacji w spółce
Biznes
DRSI – jakie ułatwienia przewiduje specustawa obronna?
Biznes
Kiedy liczby tworzą znak towarowy?
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Biznes
Jakich formalności dopełnić zbywając przedsiębiorstwo spółki lub jego część?
Reklama
Reklama