Owoce i warzywa poprawiają wydajność załogi

Firma, która dba o zdrowe odżywianie zespołu, zarówno pracowników, jak i samozatrudnionych, może zaliczyć wydatki na owoce i warzywa do kosztów uzyskania przychodów.

Publikacja: 10.11.2023 02:00

Owoce i warzywa poprawiają wydajność załogi

Foto: Adobe Stock

Potwierdza to interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 26 października 2023 r. (nr 0114-KDIP2-2.4010. 465.2023.1.KW).

Wystąpiła o nią spółka prowadząca działalność handlową. Zatrudnia kilkuset pracowników oraz współpracowników. Ci drudzy to osoby na umowach o dzieło, zleceniach czy też mający własną działalność gospodarczą (tzw. samozatrudnieni). Spółka zamierza zapewnić im wszystkim stały dostęp do zdrowych przekąsek – owoców i warzyw. Podpisała umowę z dostawcą, który ma je regularnie dostarczać do biura. Zakupy będą dokumentowane fakturami.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r. Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Biznes
Teresa Siudem: Jak powstrzymać nieuczciwą konkurencję?
Biznes
Jak wpływać na zmiany społeczne i korzystać z nich podatkowo?
Biznes
Distressed M&A – przejęcia firm w trudnej sytuacji na polskim rynku
Biznes
Wyposażenie mieszkania w kosztach? Jest to możliwe
Biznes
Raportowanie niefinansowe – nowe obowiązki małych i średnich firm