Aktualizacja: 28.09.2019 08:39 Publikacja: 28.09.2019 08:26
Foto: Adobe Stock
- Biuro rachunkowe rozlicza kilka restauracji i kawiarni. Kelnerzy pracujący w tych placówkach gastronomicznych często otrzymują napiwki. Napiwki te mają charakter dobrowolny, a ich przyznanie i ich wysokość zależy tylko i wyłącznie od uznania klienta. Czasem napiwek jest wliczony z góry w cenę usługi i zawarty w paragonie bądź fakturze wystawionych dla klienta, a następnie pracodawca wypłaca go pracownikowi. Najczęściej jednak napiwek jest wręczany kelnerowi bezpośrednio przez klienta. W oby przypadkach nie pobiera sobie żadnych kwot z napiwków. Czy otrzymywane przez kelnerów) napiwki stanowią dla nich przychód od którego spółka jako płatnik powinna pobrać zaliczkę na PIT? – pyta czytelnik.
Nie wystarczą „dobre geny” rodziców, aby dziecko z powodzeniem poprowadziło rodzinny biznes. Przekazanie firmy w...
Przygotowanie następcy do roli lidera w firmie rodzinnej należy starannie zaplanować, aby zapewnić płynne przeję...
Komisja Europejska przedstawiła pakiet propozycji mających uprościć CBAM, zmniejszyć obciążenia administracyjne...
Niepewna sytuacja geopolityczna, ryzyko eskalacji konfliktów, niekonkurencyjność gospodarek UE – to czynniki, kt...
W obliczu zbliżających się wyborów prezydenckich w Polsce zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest, aby platformy społecznościowe nie zakłócały procesów demokratycznych.
Projekty partnerskie to jedna z możliwych form realizacji przedsięwzięć współfinansowanych ze środków unijnych....
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas