Aktualizacja: 28.09.2019 08:39 Publikacja: 28.09.2019 08:26
Foto: Adobe Stock
- Biuro rachunkowe rozlicza kilka restauracji i kawiarni. Kelnerzy pracujący w tych placówkach gastronomicznych często otrzymują napiwki. Napiwki te mają charakter dobrowolny, a ich przyznanie i ich wysokość zależy tylko i wyłącznie od uznania klienta. Czasem napiwek jest wliczony z góry w cenę usługi i zawarty w paragonie bądź fakturze wystawionych dla klienta, a następnie pracodawca wypłaca go pracownikowi. Najczęściej jednak napiwek jest wręczany kelnerowi bezpośrednio przez klienta. W oby przypadkach nie pobiera sobie żadnych kwot z napiwków. Czy otrzymywane przez kelnerów) napiwki stanowią dla nich przychód od którego spółka jako płatnik powinna pobrać zaliczkę na PIT? – pyta czytelnik.
Chronione będą nie tylko nazwy pochodzenia czy oznaczenia geograficzne, serów, win, napojów spirytusowych. Już z...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. Praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Umorzenie udziałów może służyć jako alternatywna forma wypłaty zysków zamiast dywidendy albo narzędzie do stabil...
Parlament Europejski, mimo że formalnie nie posiada inicjatywy ustawodawczej, odgrywa coraz większą rolę w kszta...
Rozporządzenie PE i Rady dot. ochrony oznaczeń geograficznych ustanawia ochronę produktów rzemieślniczych i prze...
Przesłanki i czynniki efektywnego wdrażania projektów OZE przez JST uwzględniające kwestie ekonomiczne, środowiskowe i społeczne.
Jednym z największych ryzyk transakcji M&A jest niemożność zamknięcia transakcji, a w praktyce niepodpisanie fin...
W salonach dealerskich sieci Suzuki w całej Polsce ruszyły pokazy premierowych motocykli Suzuki DR-Z4S i DR-Z4SM. Nowe maszyny będzie można zobaczyć w miastach praktycznie w całej Polsce.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas