Ile bakterii może być w żywności w Chinach? Pilna zmiana dla eksporterów

Eksporterzy żywności do Chin już od dziś (22 listopada 2021 r.) muszą spełniać nowe wymogi sanitarne. Jeśli okaże się, że ich produkty są niezgodne z nowym prawem, czeka ich blokada na chińskim rynku.

Publikacja: 22.11.2021 12:00

Nogi wieprzowe na sprzedaż na targu w Hongkongu.

Nogi wieprzowe na sprzedaż na targu w Hongkongu.

Foto: wooooooojpn

22 listopada 2021 r. w Chinach weszła w życie nowelizacja normy jakości i bezpieczeństwa GB 29921-2021 Krajowa norma bezpieczeństwa żywności – Limity bakterii chorobotwórczych w żywności paczkowanej, którą wydano w 2013 roku. Norma ta dotyczy wszystkich produktów żywnościowych eksportowanych do Państwa Środka. Począwszy od mięsa i wyrobów z niego, mleka i produktów mleczarskich, aż po napoje, słodycze i gotowe produkty spożywcze.

Powody zmiany, czyli patogeny w żywności

Pozostało 89% artykułu

PRO.RP.PL za 19 zł

Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Nowe Rynki
Smart fair w Hongkongu dobre dla polskich MŚP
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Nowe Rynki
Polski eksport żywności do Chin zagrożony. Eksporterzy muszą szybko działać
Nowe Rynki
RODO w Chinach - polska firma będzie musiała uzyskać zgodę Chińczyka
Nowe Rynki
Światowi producenci żywności zagubieni na wiodących targach, ale polscy nie
Materiał Promocyjny
Najszybszy internet domowy, ale także mobilny
Nowe Rynki
KUKE uruchomiła nowy program wsparcia polskich eksporterów
Materiał Promocyjny
Polscy przedsiębiorcy coraz częściej ubezpieczeni