Ile bakterii może być w żywności w Chinach? Pilna zmiana dla eksporterów

Eksporterzy żywności do Chin już od dziś (22 listopada 2021 r.) muszą spełniać nowe wymogi sanitarne. Jeśli okaże się, że ich produkty są niezgodne z nowym prawem, czeka ich blokada na chińskim rynku.

Publikacja: 22.11.2021 12:00

Nogi wieprzowe na sprzedaż na targu w Hongkongu.

Nogi wieprzowe na sprzedaż na targu w Hongkongu.

Foto: wooooooojpn

22 listopada 2021 r. w Chinach weszła w życie nowelizacja normy jakości i bezpieczeństwa GB 29921-2021 Krajowa norma bezpieczeństwa żywności – Limity bakterii chorobotwórczych w żywności paczkowanej, którą wydano w 2013 roku. Norma ta dotyczy wszystkich produktów żywnościowych eksportowanych do Państwa Środka. Począwszy od mięsa i wyrobów z niego, mleka i produktów mleczarskich, aż po napoje, słodycze i gotowe produkty spożywcze.

Powody zmiany, czyli patogeny w żywności

Pozostało 89% artykułu

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Nowe Rynki
Smart fair w Hongkongu dobre dla polskich MŚP
Nowe Rynki
Polski eksport żywności do Chin zagrożony. Eksporterzy muszą szybko działać
Nowe Rynki
RODO w Chinach - polska firma będzie musiała uzyskać zgodę Chińczyka
Nowe Rynki
Światowi producenci żywności zagubieni na wiodących targach, ale polscy nie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Nowe Rynki
KUKE uruchomiła nowy program wsparcia polskich eksporterów