Aktualizacja: 29.06.2025 00:55 Publikacja: 23.04.2021 09:50
Foto: PepsiCo stawia na rolnictwo regeneracyjne. Źródło: materiały prasowe
W ten sposób do końca bieżącej dekady firma zamierza zredukować emisje gazów cieplarnianych o co najmniej 3 mln ton. Działania ujęte w programie podejmowane będą także w Polsce, gdzie PepsiCo na stałe współpracuje z 80 gospodarstwami dostarczającymi ziemniaki produkowane w 100 proc. w sposób zrównoważony na łącznym obszarze 5800 hektarów.
Rolnictwo stanowi podstawę systemu żywnościowego, jednak w ciągu minionego stulecia konwencjonalne praktyki rolnicze przyczyniły się do znacznej degradacji i zanieczyszczenia gleb, wody, powietrza, a także fragmentacji siedlisk naturalnych. System produkcji żywności to także źródło około jednej trzeciej uwalnianych do atmosfery gazów cieplarnianych. Odpowiedzią na te wyzwania jest rolnictwo regeneracyjne, czyli zestaw praktyk rolnych, które mogą przyczynić się do odbudowy ekosystemów, a jednocześnie zapewnić odporność systemu żywnościowego i stały rozwój społeczności rolniczych. – Nasze uprawy muszą być bardziej odporne na zmiany klimatu i prowadzone w taki sposób, aby mogły pozytywnie wpływać na naszą planetę. Cele te zrealizujemy poprzez współpracę, a także przyspieszenie transformacji praktyk rolniczych – powiedział Silviu Popovici, prezes PepsiCo na Europę.
Procedury budowlane dotyczące prostych prac na zabytkach będą uproszczone. Jest już projekt ustawy, który zreduk...
Choć prace nad ustawą o kryptoaktywach trwają od miesięcy, wiele wskazuje, że w realnej perspektywie projekt tra...
Uproszczenie formalności przez zmianę prawa geodezyjnego – to propozycja inicjatywy „SprawdzaMY” Rafała Brzoski....
Państwo nie może w ustawie wykluczyć lub dopuścić do przetargu firm z Chin czy Turcji. Warunki ustalają poszczeg...
Państwo nie może w ustawie wykluczyć lub dopuścić do przetargu firm z Chin, Turcji czy innych krajów, które nie...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas