Aktualizacja: 22.05.2025 23:38 Publikacja: 04.04.2025 14:00
Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole
Foto: tvrp.pl
Gościem programu „Magazyn o Biznesie” był Jakub Olipra, staszy ekonomista banku Credit Agricole, w rozmowie z red. Aleksandrą Ptak-Iglewską analizował wzrost cen żywności, które nadal rosną „nieco powyżej tej dynamiki, którą konsumenci woleliby widzieć na półkach”.
Dlaczego żywność drożeje szybciej niż pozostałe towary? – Żywność na ogół drożeje szybciej i wahania cen żywności są większe, bo na ich ceny wpływają czynniki globalne. Cena nawet lokalnych produktów zależy od wydarzeń w Nowej Zelandii, Chinach czy Ameryce Południowej. Przez to, że mamy wiele różnych czynników o globalnym charakterze, to sprawia, że ceny żywności są zmienne i obserwujemy dużą dynamikę cen.
Świat funduszy private equity niespecjalnie przejmuje się wyborami w Polsce, za to AI - tak
- Czym jest obniżka stóp? Obniżka stóp jest sygnałem, na który czeka niezdecydowany klient, który potrzebuje teg...
- Nowym trendem jest, że klienci często podążają za kierunkami promowanymi przez influencerów. Natomiast później...
Znów mamy intensywną akcję kredytową. To znaczy, że liczymy na obniżki oprocentowania i jesteśmy optymistami
Na 99 proc. nie grozi nam już pięcioprocentowy wzrost cen
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas