Aktualizacja: 28.04.2025 20:37 Publikacja: 04.04.2025 14:00
Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole
Foto: tvrp.pl
Gościem programu „Magazyn o Biznesie” był Jakub Olipra, staszy ekonomista banku Credit Agricole, w rozmowie z red. Aleksandrą Ptak-Iglewską analizował wzrost cen żywności, które nadal rosną „nieco powyżej tej dynamiki, którą konsumenci woleliby widzieć na półkach”.
Dlaczego żywność drożeje szybciej niż pozostałe towary? – Żywność na ogół drożeje szybciej i wahania cen żywności są większe, bo na ich ceny wpływają czynniki globalne. Cena nawet lokalnych produktów zależy od wydarzeń w Nowej Zelandii, Chinach czy Ameryce Południowej. Przez to, że mamy wiele różnych czynników o globalnym charakterze, to sprawia, że ceny żywności są zmienne i obserwujemy dużą dynamikę cen.
Biurokracja za Odrą już znacznie przerosła tę w Polsce
Mimo braku opadów wody dla konsumentów nie będzie brakować
- Europa zostaje w tej chwili wręcz zmuszona do działania, obudzona z letargu inwestycyjnego - mówi Wojciech War...
- Sporo prognoz mówi, że UE jest skazana na pożarcie USA i Chin, ale one są nieprawdziwe, UE zareaguje – mówi Ma...
W obliczu zbliżających się wyborów prezydenckich w Polsce zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest, aby platformy społecznościowe nie zakłócały procesów demokratycznych.
Na szczęście wpływ ceł na polską gospodarkę będzie niewielki. Nawet gdy ucierpi Unia
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas