Drogi zajączek wielkanocny w tym roku. Dlaczego żywność drożeje szybciej niż reszta

- W marcu inflacja cen żywności wyniosła 6,7 proc, to jest nadal dość silny wzrost, szczególnie, że cel inflacyjny to 2,5 proc. – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista w banku Credit Agricole, w rozmowie o cenach żywności przed Wielkanocą – w programie Magazyn o Biznesie.

Publikacja: 04.04.2025 14:00

Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole

Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole

Foto: tvrp.pl

Gościem programu „Magazyn o Biznesie” był Jakub Olipra, staszy ekonomista banku Credit Agricole, w rozmowie z red. Aleksandrą Ptak-Iglewską analizował wzrost cen żywności, które nadal rosną „nieco powyżej tej dynamiki, którą konsumenci woleliby widzieć na półkach”.

Dlaczego  żywność drożeje szybciej niż pozostałe towary? – Żywność na ogół drożeje szybciej i wahania cen żywności są większe, bo na ich ceny wpływają czynniki globalne. Cena nawet lokalnych produktów zależy od wydarzeń w Nowej Zelandii, Chinach czy Ameryce Południowej. Przez to, że mamy wiele różnych czynników o globalnym charakterze, to sprawia, że ceny żywności są zmienne i obserwujemy dużą dynamikę cen.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Magazyn o biznesie
Jaką sztuczną inteligencję preferują fundusze PE
Magazyn o biznesie
Kuniewicz: rośnie optymizm kupujących mieszkanie
Magazyn o biznesie
Dokąd na urlop? Właścicielka biura podróży podpowiada, jak dobrze wybrać wakacje
Magazyn o biznesie
Wierzymy w przyszłość, bierzemy kredyty
Magazyn o biznesie
Poziom inflacji może być powodem do ulgi