Reklama

Drogi zajączek wielkanocny w tym roku. Dlaczego żywność drożeje szybciej niż reszta

- W marcu inflacja cen żywności wyniosła 6,7 proc, to jest nadal dość silny wzrost, szczególnie, że cel inflacyjny to 2,5 proc. – mówi Jakub Olipra, starszy ekonomista w banku Credit Agricole, w rozmowie o cenach żywności przed Wielkanocą – w programie Magazyn o Biznesie.

Publikacja: 04.04.2025 14:00

Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole

Jakub Olipra, starszy ekonomista Credit Agricole

Foto: tvrp.pl

Gościem programu „Magazyn o Biznesie” był Jakub Olipra, staszy ekonomista banku Credit Agricole, w rozmowie z red. Aleksandrą Ptak-Iglewską analizował wzrost cen żywności, które nadal rosną „nieco powyżej tej dynamiki, którą konsumenci woleliby widzieć na półkach”.

Dlaczego  żywność drożeje szybciej niż pozostałe towary? – Żywność na ogół drożeje szybciej i wahania cen żywności są większe, bo na ich ceny wpływają czynniki globalne. Cena nawet lokalnych produktów zależy od wydarzeń w Nowej Zelandii, Chinach czy Ameryce Południowej. Przez to, że mamy wiele różnych czynników o globalnym charakterze, to sprawia, że ceny żywności są zmienne i obserwujemy dużą dynamikę cen.

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Magazyn o biznesie
Święta, wyzwania i ataki hakerskie w sektorze spożywczym
Magazyn o biznesie
Urbaniak: Umowy o wolnym handlu mają dziś większy sens niż wcześniej
Magazyn o biznesie
Maliszewski: to terror gospodarczy. Rozmowa o starciach rolników z handlem
Magazyn o biznesie
Nie chcemy, żeby ustawa o PIP uderzyła w biznes
Magazyn o biznesie
Jak zapewnić suwerenność technologiczną w sektorze ICT?
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama