Aktualizacja: 24.01.2022 10:02 Publikacja: 23.01.2022 02:00
Foto: Fotorzepa, Krzysztof Skłodowski Krzysztof Skłodowski
- Spółka (podatnik VAT czynny) nabywa od firmy zewnętrznej usługi cateringowe (obiady) dla własnych pracowników. Posiłki są przygotowywane w obiektach firmy zewnętrznej, zapakowywane w opakowania jednorazowe i dowożone do siedziby spółki, a następnie przekazywane poszczególnym pracownikom, którzy je zamówili. Wynagrodzenie za posiłki potrącane jest z wynagrodzenia pracownika. W przypadku pracowników niektórych działów pracownik pokrywa jedynie część wartości posiłków (pracodawca częściowo dofinansowuje posiłek tym pracownikom ze środków obrotowych). Spółka nie ma obowiązku zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Spółka rozlicza się za dostarczone posiłki bezpośrednio z firmą zewnętrzną na podstawie zbiorczej faktury. Czy spółka ma obowiązek ewidencjonowania na kasie rejestrującej kwot potrącanych pracownikom z wynagrodzenia z tytułu odpłatności za dostarczane posiłki? A jeżeli nie, to czy może to uczynić dobrowolnie? – pyta czytelniczka.
Straty są wpisane w ryzyko działalności gospodarczej. Z reguły powstają jako skutek błędnych decyzji biznesowych...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Przedsiębiorcy powinni już teraz zacząć przygotowania do wdrożenia systemu KSeF, aby uniknąć błędów i kar finans...
Podatnik, który poniósł wydatki samochodowe, np. na paliwo, naprawy, ubezpieczenie, może uwzględnić je jako kosz...
Przewidywane przychody generowane przez transakcje związane z udostępnieniem wartości niematerialnych i prawnych...
Dla uznania straty powstałej w wyniku oszustwa czy wyłudzenia za koszt uzyskania przychodów CIT nie wystarczy sa...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas