Aktualizacja: 24.01.2022 10:02 Publikacja: 23.01.2022 02:00
Foto: Fotorzepa, Krzysztof Skłodowski Krzysztof Skłodowski
- Spółka (podatnik VAT czynny) nabywa od firmy zewnętrznej usługi cateringowe (obiady) dla własnych pracowników. Posiłki są przygotowywane w obiektach firmy zewnętrznej, zapakowywane w opakowania jednorazowe i dowożone do siedziby spółki, a następnie przekazywane poszczególnym pracownikom, którzy je zamówili. Wynagrodzenie za posiłki potrącane jest z wynagrodzenia pracownika. W przypadku pracowników niektórych działów pracownik pokrywa jedynie część wartości posiłków (pracodawca częściowo dofinansowuje posiłek tym pracownikom ze środków obrotowych). Spółka nie ma obowiązku zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Spółka rozlicza się za dostarczone posiłki bezpośrednio z firmą zewnętrzną na podstawie zbiorczej faktury. Czy spółka ma obowiązek ewidencjonowania na kasie rejestrującej kwot potrącanych pracownikom z wynagrodzenia z tytułu odpłatności za dostarczane posiłki? A jeżeli nie, to czy może to uczynić dobrowolnie? – pyta czytelniczka.
Organy podatkowe potwierdzają, że jeżeli podmiot zarządzający serwisem internetowym pobiera od twórców prowizję...
Polski przedsiębiorca zatrudniający cudzoziemca musi przede wszystkim ustalić jego rezydencję podatkową. Od tego...
Cudzoziemcy mogą w Polsce zakładać firmę na takich samych zasadach jak obywatele polscy. Ukraińcy prowadzący dzi...
Temat rezerw tworzonych na przyszłe świadczenia dla pracowników wraca co roku wraz z zamknięciem sprawozdań fina...
NSA uznał, że wyłączenie z limitu kosztów usług niematerialnych ma charakter wyjątkowy i nie obejmuje finalnych...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas