Aktualizacja: 10.07.2025 07:33 Publikacja: 05.06.2022 02:00
Foto: Adobe Stock
- Przedsiębiorca prowadzi restaurację i kupuje warzywa i produkty roślinne i zwierzęce od rolników i działkowców, którzy są krajowymi producentami i hodowcami produktów roślinnych i zwierzęcych, nieprzerobionych sposobem przemysłowym lub przerobionych sposobem przemysłowym, jeżeli przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka. Aby udokumentować zakup warzyw i produktów roślinnych i zwierzęcych przedsiębiorca wystawia dowody wewnętrzne zawierające datę i podpis osób, które bezpośrednio dokonały wydatków, oraz określające nazwę towaru, ich ilość, cenę jednostkową i wartość oraz inne dane firmy przedsiębiorcy jako wystawcy dokumentu. Czy prawidłowe będzie wykazanie wystawionych dowodów wewnętrznych dotyczących zakupu warzyw, produktów roślinnych i zwierzęcych w podatkowej księdze przychodów i rozchodów jako koszt zakupu tych towarów? – pyta czytelnik.
Straty są wpisane w ryzyko działalności gospodarczej. Z reguły powstają jako skutek błędnych decyzji biznesowych...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Przedsiębiorcy powinni już teraz zacząć przygotowania do wdrożenia systemu KSeF, aby uniknąć błędów i kar finans...
Podatnik, który poniósł wydatki samochodowe, np. na paliwo, naprawy, ubezpieczenie, może uwzględnić je jako kosz...
Przewidywane przychody generowane przez transakcje związane z udostępnieniem wartości niematerialnych i prawnych...
Dla uznania straty powstałej w wyniku oszustwa czy wyłudzenia za koszt uzyskania przychodów CIT nie wystarczy sa...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas