Stawka VAT przy sprzedaży soków w lokalu

Serwowanie napojów może być elementem usługi gastronomicznej, odrębną czynnością albo dostawą towaru. W zależności od zaklasyfikowania konkretnego przypadku restaurator stosuje 5- albo 8-proc. VAT.

Publikacja: 21.05.2015 02:00

Stawka VAT przy sprzedaży soków w lokalu

Foto: www.sxc.hu

Prowadzę restaurację nad morzem. Czy w przypadku sprzedaży w lokalu soków owocowych i warzywnych powinienem stosować stawkę 5 proc. czy 8 proc.? – pyta czytelnik.

Sprzedaż soków z owoców i warzyw w lokalach może być z punktu widzenia przepisów o VAT kwalifikowana na jeden z trzech sposobów, tj. jako:

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Jak często polski biznes trafia na celownik skarbówki? Niepokojący raport MDDP
Podatki
Podatki, edukacja i farmacja. To kolejne propozycje zespołu Brzoski
Podatki
Czy przedsiębiorcy mogą poprawiać słuch i wzrok na koszt firmy?
Podatki
Czy pomoc zewnętrznych specjalistów przekreśla prawo do ulgi IP BOX? Jest wyrok
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Podatki
Lekcje boksu i wizyty u dentysty samozatrudnionego można rozliczyć w kosztach