Stawka VAT przy sprzedaży soków w lokalu

Serwowanie napojów może być elementem usługi gastronomicznej, odrębną czynnością albo dostawą towaru. W zależności od zaklasyfikowania konkretnego przypadku restaurator stosuje 5- albo 8-proc. VAT.

Publikacja: 21.05.2015 02:00

Stawka VAT przy sprzedaży soków w lokalu

Foto: www.sxc.hu

Prowadzę restaurację nad morzem. Czy w przypadku sprzedaży w lokalu soków owocowych i warzywnych powinienem stosować stawkę 5 proc. czy 8 proc.? – pyta czytelnik.

Sprzedaż soków z owoców i warzyw w lokalach może być z punktu widzenia przepisów o VAT kwalifikowana na jeden z trzech sposobów, tj. jako:

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Twoje wsparcie decyzji biznesowych i pomoc w codziennej pracy.
Interpretacje ważnych zmian prawa, raporty ekonomiczne, analizy rynku, porady i praktyczne wskazówki ekspertów „Rzeczpospolitej”.
Reklama
Podatki
Płacisz organizacji pracodawców za reklamę? To koszt bez limitu
Podatki
Kary umowne za opóźnienie w realizacji usługi co do zasady mogą być kosztem podatkowym. Wyrok NSA
Podatki
Piwo w kosztach firmy? Tylko bezalkoholowe
Podatki
Jak nie ma usługi, to nie będzie podatku. Ważny wyrok ws. VAT
Podatki
Sprzątanie po Polskim Ładzie. Na tę zmianę czekają spółki. Czy TSUE pomoże?
Reklama
Reklama