Stawka VAT przy sprzedaży soków w lokalu

Serwowanie napojów może być elementem usługi gastronomicznej, odrębną czynnością albo dostawą towaru. W zależności od zaklasyfikowania konkretnego przypadku restaurator stosuje 5- albo 8-proc. VAT.

Publikacja: 21.05.2015 02:00

Stawka VAT przy sprzedaży soków w lokalu

Foto: www.sxc.hu

Prowadzę restaurację nad morzem. Czy w przypadku sprzedaży w lokalu soków owocowych i warzywnych powinienem stosować stawkę 5 proc. czy 8 proc.? – pyta czytelnik.

Sprzedaż soków z owoców i warzyw w lokalach może być z punktu widzenia przepisów o VAT kwalifikowana na jeden z trzech sposobów, tj. jako:

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Kto donosi do skarbówki, ma teraz ochronę jak sygnalista
Podatki
Koniowóz jak samochód osobowy. Interpretacja fiskusa
Podatki
Kasowy PIT nie wypalił. Jest za trudny i nie chroni przed podatkiem
Podatki
KAS ogłasza nowości dla podatników. Wiadomo, kiedy zaczną działać
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Podatki
JPK_CIT. Sztuka kompromisu we wdrożeniu rozwiązań IT