Prowadzę restaurację nad morzem. Czy w przypadku sprzedaży w lokalu soków owocowych i warzywnych powinienem stosować stawkę 5 proc. czy 8 proc.? – pyta czytelnik.

Sprzedaż soków z owoców i warzyw w lokalach może być z punktu widzenia przepisów o VAT kwalifikowana na jeden z trzech sposobów, tj. jako:

1) dostawa towaru klasyfikowanego w grupowaniu PKWiU o symbolu 10.32 (grupowanie to obejmuje soki z owoców i warzyw),

2) element kompleksowej usługi gastronomicznej (tj. usługi kwalifikowanej zaliczanej do usług restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych – PKWiU 56.10.1) lub stołówkowej (PKWiU 56.29.2),

3) jako odrębnie opodatkowana usługa przygotowywania i podawania napojów (PKWiU 56.3).

Tylko w pierwszym przypadku, tj. gdy sprzedaż soków w lokalu jest dostawą towarów, ma zastosowanie stawka VAT w wysokości 5 proc. (na podstawie art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy o VAT). W pozostałych dwóch przypadkach sprzedaż soków w lokalach jest opodatkowana według stawki 8 proc. (na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w zw. z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie obniżonych stawek podatku).

Na podstawie przepisów unijnych

Ocenę, czy sprzedaż soków jest – przynajmniej z punktu widzenia VAT – dostawą towaru czy świadczeniem usługi, należy przeprowadzić na podstawie art. 6 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (DzUrz UE L 77/1 z 23 marca 2011 r. ze zm.).

Szklanka, słomka i parasolka

Sprzedaż soków z owoców i warzyw w lokalu najczęściej opodatkowana jest VAT według stawki 8 proc. Przeważnie bowiem sprzedaży soków w lokalu towarzyszą czynności (np. udostępnienie miejsca do spożycia napoju, wlanie soku do naczynia, podanie go do stolika, udekorowanie napoju, dołożenie słomki itp.) skutkujące uznaniem tej sprzedaży za świadczenie usługi.

Potwierdzają to organy podatkowe w udzielanych wyjaśnieniach, czego przykładem może być interpretacja Izby Skarbowej w Katowicach z 12 lis- topada 2013 r. (IBPP1/443-696/13/DK), w której czyta- my, że „sprzedaż soków (...) przez wnioskodawcę w lokalu z przeznaczeniem do spoży- cia na miejscu, dokonywana w ramach prowadzonej działalności gospodarczej (pub), stanowi świadczenie usług, dla których zastosowanie znajdzie preferencyjna 8-proc. stawka podatku od towarów i usług". Innym przykładem może być interpretacja Izby Skarbowej w Poznaniu z 27 marca 2014 r. (ILPP2/443-9/14-4/AD), w której czytamy, że „oceniając tym samym charakter opisanych w stanie faktycznym czynności, należy stwierdzić, że – jak wskazał sam zainteresowany – soki podawane są w trakcie uroczystości weselnych i przyjęć do posiłków. Zatem sprzedaży soków towarzyszą inne usługi, którym można przypisać charakter dominujący – określone przez wnioskodawcę jako usługi związane z wyżywieniem sklasyfikowane w PKWiU pod symbolem ex 56 (usługi gastronomiczne). Tym samym sprzedaż soków dokonywana w ramach usłu- gi gastronomicznej korzysta z 8-proc. stawki podatku VAT".

W zamkniętej butelce albo kartoniku...

Niekiedy jednak sprzedaż soków w lokalu może być opodatkowana VAT według stawki 5 proc. Dotyczy to przede wszystkim sytuacji, gdy soki z owoców i warzyw sprzedawane są w oryginalnym, zamkniętym opakowaniu (np. w kartoniku). W takich przypadkach sprzedaż soków ma charakter dostawy towarów, a w konsekwencji jest opodatkowana według 5-proc. stawki VAT (na podstawie art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy o VAT).

...a także na wynos

Stawka 5 proc. może mieć zastosowanie również w przypadku sprzedaży soków z owoców i warzyw w opakowaniach innych niż oryginalne (w tym rozlanych do kubków) na wynos. Potwierdziła to Izba Skarbowa w Łodzi w interpretacji z 12 marca 2015 r. (IPTPP2/443- 921/14-4/JS), w której czytamy, że „skoro – jak wskazał wnioskodawca – przedmiotowe soki i napoje sprzedawane na wynos są sklasyfikowane przez zainteresowanego odpowiednio do grupowania PKWiU 10.32.12.0 oraz 11.07.19.0, to dostawa tych towarów podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku VAT w wysokości 5 proc., na mocy art. 41 ust. 2a ustawy, odpowiednio w związku z poz. 19 i 31 załącznika nr 10 do ustawy. W świetle powyższego stanowisko wnioskodawcy, z którego wynika, że sprzedaż poszczególnych soków, napojów na wynos należy opodatkować zgodnie z załącznikiem nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług, tj. wg stawki 5 proc., należało uznać za prawidłowe".

Mogą być wyciskane na miejscu

Dotyczy to również sprzedaży na wynos soków wyciskanych na miejscu. Potwierdziła to Izba Skarbowa w Bydgoszczy w interpretacji z 16 październi- ka 2014 r. (ITPP1/443-825/ 14/AJ), uznając za prawidło- we stanowisko podatnika, że „stawką podatku VAT dla sprzedaży (...) wyciskanych soków o zawartości co najmniej 70 proc. surowców (PKWiU 11.07.19.0) jest stawka 5 proc.".

Autor jest doradcą podatkowym