Aktualizacja: 10.11.2016 01:00 Publikacja: 10.11.2016 01:00
Foto: 123RF
Rz: Wielu przedsiębiorców ma problem z rozliczeniem wyżywienia pracowników w trakcie podróży służbowej. Na czym on polega?
Grzegorz Grochowina: Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o PIT, diety za czas podróży służbowej pracownika są zwolnione z podatku do określonego limitu. Rozporządzenie ministra pracy i polityki społecznej z 29 stycznia 2013 r. określa, że dieta w czasie podróży krajowej wynosi 30 zł za dobę podróży (§ 7 ust. 1 rozporządzenia). Problem w tym, że kwota 30 zł nie przystaje do obecnych realiów gospodarczych. Jest to w wielu przypadkach zbyt mało, aby zapewnić pracownikowi całodzienne wyżywienie. Organy podatkowe uważają, że świadczenia przekraczające wysokość diety są przychodem pracownika. Spór toczy się więc o świadczenia ponad 30 zł dziennie.
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas