Aktualizacja: 19.03.2019 07:47 Publikacja: 19.03.2019 07:47
Foto: AdobeStock
W wyroku z 13 marca 2019 r. (sygn. C 195/18) Trybunał Sprawiedliwości UE odniósł się do sporu o to, jaki powinien być skład napoju, by można go było uważać w świetle dyrektywy akcyzowej za piwo. I choć werdykt TSUE wywołał różne komentarze, to jednak wydaje się rozsądny.
Przypomnijmy, że sędziowie położyli nacisk na cechy organoleptyczne piwa, a nie na jego skład i zawartość słodu w surowcu. Takie podejście jest w istocie prokonsumenckie. Producenci piwa wielokrotnie przeprowadzali bowiem profesjonalne badania na dużej próbie konsumentów, w których badali ich odczucia smakowe. Okazywało się przy tym, że niska zawartość słodu nie przeszkadzała im uznać danego napoju za smaczne piwo. Wbrew temu, co pojawia się w niektórych mediach, wyrok Trybunału wcale nie dotyczy piw smakowych.
Nie można instrumentalnie traktować przepisów o pomocy publicznej, by tylko odmówić zwolnienia z podatku. Taki j...
Po zmianach w składce zdrowotnej w 2026 r. przedsiębiorcy będą musieli na nowo przeliczyć, co się im bardziej op...
Pomysł „egzekucji fakturowej” może zredukować liczbę sporów o niezapłacone należności. Eksperci uważają, że nale...
Urzędy skarbowe dostały raporty o internetowych transakcjach, prawie 300 tys. sprzedających w sieci może znaleźć...
Warunków przyspieszenia transformacji technologicznej nad Wisłą jest wiele. Potrzebne są inwestycje w pracowników, w tym ich szkolenia, ale też dbałość o zdrowie. Nieodzowne są też ułatwienia natury prawnej i jak zawsze – finansowanie.
Przedsiębiorca nie zaliczy do kosztów uzyskania przychodów wydatków na wyżywienie, leczenie i wyposażenie psa pi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas