Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Maja Fabrowska, doradca podatkowy, konsultant podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO

Aktualizacja: 24.06.2017 14:10 Publikacja: 24.06.2017 10:00

Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Foto: 123RF

Rz: Z jakimi obciążeniami muszą się liczyć osoby prowadzące np. nad morzem sezonową gastronomię?

Maja Fabrowska: Prowadzenie tzw. małej gastronomi w okresie wakacyjnym łączy się z wieloma obowiązkami prawnymi takimi jak rejestracja firmy w CEiDG, jeśli zakładamy działalność jednoosobową lub spółkę cywilną. Są także obowiązki formalne, np. konieczność uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu, rejestracja w ewidencji prowadzonej przez wójta czy np. obowiązki sanitarne i przeciwpożarowe.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
Układy zbiorowe. Jest dobry sposób na ich upowszechnienie
Prawo w firmie
Przełomowy wyrok TSUE w sprawie odpowiedzialności zarządu za podatki spółki
Prawo w firmie
Co obejmie deregulacja? Zespół Brzoski może wrócić do gotowych projektów
Prawo w firmie
Zlikwidują Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców? Jest oświadczenie
Prawo w firmie
Rząd wytoczy groźną broń przeciw szarej strefie. Dotknie rynku odzieży, obuwia i betonu
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Prawo w firmie
„Sprawdzamy”. Zespół Rafała Brzoski przedstawił propozycje zmian prawnych
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń