Reklama

Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Maja Fabrowska, doradca podatkowy, konsultant podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO

Aktualizacja: 24.06.2017 14:10 Publikacja: 24.06.2017 10:00

Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Foto: 123RF

Rz: Z jakimi obciążeniami muszą się liczyć osoby prowadzące np. nad morzem sezonową gastronomię?

Maja Fabrowska: Prowadzenie tzw. małej gastronomi w okresie wakacyjnym łączy się z wieloma obowiązkami prawnymi takimi jak rejestracja firmy w CEiDG, jeśli zakładamy działalność jednoosobową lub spółkę cywilną. Są także obowiązki formalne, np. konieczność uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu, rejestracja w ewidencji prowadzonej przez wójta czy np. obowiązki sanitarne i przeciwpożarowe.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Prawo w firmie
Zamówienia publiczne nie dla firm z Chin czy Turcji. Nowe prawo już obowiązuje
Prawo w firmie
Więcej zamówień z wolnej ręki. Zmiany w zamówieniach publicznych
Prawo w firmie
Czy skargę do sądu na decyzję skarbówki można złożyć przez e-Doręczenia?
Prawo w firmie
AI Act. Zaczęła obowiązywać jedna z najbardziej kontrowersyjnych części rozporządzenia
Prawo w firmie
Nowa ustawa sankcyjna nie pozwoli spryciarzom na zakazany handel z Rosji
Reklama
Reklama
Reklama