Reklama
Rozwiń

Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Maja Fabrowska, doradca podatkowy, konsultant podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego BDO

Aktualizacja: 24.06.2017 14:10 Publikacja: 24.06.2017 10:00

Zakładanie wakacyjnego biznesu - co warto wiedzieć

Foto: 123RF

Rz: Z jakimi obciążeniami muszą się liczyć osoby prowadzące np. nad morzem sezonową gastronomię?

Maja Fabrowska: Prowadzenie tzw. małej gastronomi w okresie wakacyjnym łączy się z wieloma obowiązkami prawnymi takimi jak rejestracja firmy w CEiDG, jeśli zakładamy działalność jednoosobową lub spółkę cywilną. Są także obowiązki formalne, np. konieczność uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu, rejestracja w ewidencji prowadzonej przez wójta czy np. obowiązki sanitarne i przeciwpożarowe.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Prawo w firmie
40 proc. opłat za mieszkanie w kosztach biznesu? Jest to możliwe
Prawo w firmie
Deregulacja po 100 dniach: rząd przyjął większość postulatów zespołu Brzoski
Prawo w firmie
Ofensywa deregulacyjna zdenerwowała biznes. „Trudno to wszystko śledzić”
Prawo w firmie
Prezes Urzędu Zamówień Publicznych z nowym zadaniem
Prawo w firmie
Jak odejść ze związku zawodowego
Prawo w firmie
Rządowa deregulacja w Sejmie. Szybkie tempo prac i krytyka opozycji