Dorsz i łosoś jako pierwsze znalazły się na liście gatunków ryb, których zasoby wymagają wzmożonej ochrony lub wzmożonego nadzoru.
To znaczy, że mają być sprzedawane po złowieniu wyłącznie w centrach pierwszej sprzedaży, czyli w znajdujących się w porcie lub przystani rybackiej odpowiednio wyposażonych obiektach przeznaczonych do prowadzenia aukcji sprzedaży ryb, zgodnie z unijnymi wymaganiami. Takie giełdy znajdują się w Kołobrzegu, Darłowie, Ustce, Władysławowie i Helu.
Dzięki temu łatwiej będzie kontrolować skup ryb, a zatem, czy limity połowowe nie zostały przekroczone.
Przepisów nie stosuje się jednak do tzw. pierwszej sprzedaży ryb pochodzących z połowów prowadzonych przez statki rybackie bezpokładowe (np. łodzie). Ale tylko pod warunkiem, że wielkość wyładunku w przeliczeniu na żywą wagę nie przekracza 300 kg.
Podstawa prawna:
- rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 22 lipca 2011 r. (DzU nr 161, poz. 973)