W województwie śląskim ruszył kolejny konkurs z regionalnego programu operacyjnego. Tym razem dotyczy on sektora turystyki i wiąże się z działaniem 3.1.1 „Infrastruktura zaplecza turystycznego”. O wsparcie mogą się ubiegać wszystkie mikro-, małe i średnie przedsiębiorstwa, pod warunkiem że inwestycję będą realizować na obszarze województwa śląskiego. Jednak nie ma wymogu posiadania w nim siedziby. O dotację mogą więc walczyć firmy z całego kraju. Do rozdysponowania jest 10 mln euro. Wnioski trzeba złożyć do 6 maja.
[srodtytul]Pensjonaty i bary[/srodtytul]
Przewidziane do wsparcia w tym konkursie projekty mogą dotyczyć:
budowy (w tym rozbudowy, odbudowy, nadbudowy), przebudowy i remontu bazy noclegowej wraz z niezbędnym wyposażeniem,
budowy (w tym rozbudowy, odbudowy, nadbudowy), przebudowy i remontu bazy gastronomicznej wraz z niezbędnym wyposażeniem (patrz ramka).
Innymi słowy, inwestycje mogą dotyczyć budowy hoteli, moteli, pensjonatów, a nawet pól biwakowych, z drugiej zaś strony restauracji, barów i kawiarni. Oprócz wsparcia nowych inwestycji mogą one obejmować remont i rozbudowę (podniesienie standardu) istniejących już obiektów. Przygotowując projekt, trzeba jak najlepiej uzasadnić potrzebę i celowość jego realizacji. Nie wystarczy, że skoncentrujemy się na samych zyskach firmy. Chociaż i to jest oczywiście ważne. Należy wykazać, jakie są potrzeby przedsiębiorstwa i jak inwestycja odpowiada na te potrzeby. Jednak warto na problem spojrzeć również szerzej i starać się dowieść, że inwestycja przyczyni się do zwiększenia ruchu turystycznego w regionie, podniesie atrakcyjność turystyczną miejscowości, w której projekt będzie realizowany, jak i miejscowości sąsiadujących. Kryterium podlegającym ocenie, a tym samym decydującym o szansach na uzyskanie dotacji, jest także planowany wzrost zatrudnienia (patrz ramka).
[srodtytul]Ile można dostać[/srodtytul]
Regionalny program województwa śląskiego określa maksymalny poziom dofinansowania na dwa sposoby. Z jednej strony jest to procentowy udział w tzw. kosztach kwalifikowanych (niezbędnych do realizacji projektu i zgodnych z tzw. wytycznymi w sprawie kwalifikowalności, które są opisane w załączniku nr 2 do uszczegółowienia programu). Zgodnie z tym mikro- i małe przedsiębiorstwa mogą liczyć na refundację 60 proc. takich kosztów, natomiast firmy średniej wielkości 50 proc. Z drugiej strony wprowadzono jednak ograniczenia. I tak maksymalna dotacja dla mikrofirmy nie może przekroczyć 200 tys. zł, natomiast dla małych i średnich 750 tys. zł.
[srodtytul]Gdzie składać wnioski[/srodtytul]
Organizacją konkursów dla firm w regionie śląskim zajmuje się Śląskie Centrum Przedsiębiorczości.
Wnioski o dofinansowanie należy składać w formie elektronicznej za pomocą wniosku aplikacyjnego przedsiębiorców dostępnego na stronie internetowej [link=http://www.scp-slask.pl]www.scp-slask.pl[/link] oraz w formie papierowej.
Tę ostatnią należy dostarczyć do siedziby ŚCP (ul. Katowicka 47, 41-500 Chorzów).
Wnioski są już przyjmowane (od 6 marca), ale ich nabór będzie prowadzony do 6 maja.
Szczegółowe informacje o konkursach, dokumenty programowe można pobrać z podanej strony [b]Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości[/b]. Działa w nim również [b]punkt informacyjny (pierwsze piętro, pokój 103) tel. 32 743 91 77 lub 32 743 91 71[/b].
Można też skorzystać z poczty elektronicznej: [link=mailto:punkt.informacyjny@scp-slask.pl]punkt.informacyjny@scp-slask.pl[/link].
[ramka][b]Przykład [/b]
Właściciel pensjonatu postanowił się nastawić na organizację wypoczynku rodzinnego. W tym celu zamierza przeprowadzić gruntowny remont obiektu. Odświeżyć elewację i podnieść jego standard poprzez wymianę wyposażenia pokoi (ze szczególnym uwzględnieniem rodzin z dziećmi) i remonty łazienek. Ponadto na niezagospodarowanym do tej pory terenie wokół pensjonatu planuje zamontować mały basen i urządzić plac zabaw dla dzieci. Całkowity koszt inwestycji wyniesie 1,4 mln zł, z czego 900 tys. stanowić będą koszty kwalifikowane. Jeżeli właściciel (mały przedsiębiorca) otrzyma dofinansowanie, będzie mógł liczyć na dotację w wysokości 60 proc. kosztów kwalifikowanych, czyli 540 tys. zł. Dzięki funduszom unijnym może więc zaoszczędzić ponad pół mln zł.[/ramka]
[ramka][b]Przykład[/b]
Właściciel restauracji zamierza ją rozbudować. Powstaną dwie nowe sale. W jednej będzie się znajdował bar nastawiony na turystów, którzy chcieliby tylko na chwilę zatrzymać się w lokalu. W drugiej, urządzonej w innym stylu, będą działać kawiarnia i cukiernia. Dodatkowo na zewnątrz zostanie zbudowane palenisko i grill. Dzięki temu w jednym lokalu każdy klient będzie mógł znaleźć coś dla siebie, a stoliki na zewnątrz przy ognisku będą świetnym miejscem na biesiady dla większych grup turystów. Całkowity koszt inwestycji to 2,5 mln zł, z czego 1,7 mln stanowić będą koszty kwalifikowane. Jeżeli założymy, że firma jest średniej wielkości, mogłaby jej przysługiwać dotacja w wysokości 50 proc. tych kosztów. Jednak w tym przypadku z powodu ograniczenia maksymalnej dotacji do 750 tys. zł realne dofinansowanie będzie stanowiło ok. 44 proc. [/ramka]
[ramka][b]Baza noclegowa i gastronomiczna[/b]
Zgodnie ze śląskim programem regionalnym:
[b]baza noclegowa[/b] to element zagospodarowania turystycznego, na który składają się wszelkie obiekty i urządzenia umożliwiające turyście nocleg poza jego miejscem stałego zamieszkania. Są to zakłady noclegowe, np. hotele, motele, domy wypoczynkowe, pensjonaty, schroniska oraz obozowiska turystyczne, np. kempingi i pola biwakowe,
[b]baza gastronomiczna[/b] to element zagospodarowania turystycznego, na który składają się wszystkie obiekty i urządzenia związane z zapewnieniem żywienia (indywidualnego i grupowego) dostosowanego do potrzeb ruchu turystycznego. [/ramka]
[ramka][b]Warto zwiększyć zatrudnienie[/b]
Jednym z kryteriów służących ocenie projektów jest zakładany wzrost zatrudnienia. W jej trakcie przedsiębiorca może otrzymać odpowiednio:
[b]1,5 pkt[/b], jeżeli zakładany wzrost zatrudnienia netto w przedsiębiorstwie wyniesie od 5 do 10 proc.,
[b]3 pkt[/b] w przypadku wzrostu zatrudnienia powyżej 10 i do 15 proc.,
[b]4,5 pkt[/b], jeżeli zakładany wzrost zatrudnienia wyniesie powyżej 15 i do 20 proc.,
[b]6 pkt[/b], jeżeli zaplanujemy wzrost zatrudnienia powyżej 20 proc.Wartością bazową (od której liczony będzie przyrost zatrudnienia) jest średnioroczne zatrudnienie na koniec ostatniego zamkniętego okresu sprawozdawczego (w przypadku przedsiębiorstwa działającego krócej pod uwagę będą brane dane na koniec ostatniego kwartału). [/ramka]