Jestem właścicielem restauracji. Składa się ona z dwóch sal. W jednej jest bar i pomieszczenie dla palących, a w drugim (wydzielonym) sala jadalna, w której obowiązuje zakaz palenia. Sanepid zabronił palenia w całej restauracji do czasu zainstalowania wentylacji. Powodem takiej decyzji był fakt, że osoby niepalące chcące skorzystać z przeznaczonego dla nich pomieszczenia muszą przejść przez salę, w której można palić. Czy sanepid mógł wprowadzić zakaz w całej restauracji? – pyta czytelnik.

Takie są wymagania. Sala dla palących musi być wyposażona w wentylację. Zakaz palenia wyrobów tytoniowych w lokalach gastronomiczno-rozrywkowych wynika z art. 5 ust. 1 pkt 6 ustawy z 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych (dalej „ustawa"). Wyjątek od tej zasady przewiduje jej art. 5a ust. 4. Zgodnie z tym przepisem właściciel lub zarządzający lokalem gastronomiczno-rozrywkowym z co najmniej dwoma pomieszczeniami przeznaczonymi do konsumpcji może wyłączyć spod zakazu zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne. Musi być ono wyposażone w wentylację zapewniającą nieprzenikanie dymu tytoniowego do innych pomieszczeń.

W omawianym przypadku istotne jest również to, że osoba niepaląca, chcąc skorzystać z przeznaczonego dla niej pomieszczenia, musi przejść przez salę, w której można palić. W wyroku z 4 kwietnia 2013 r. (sygn. akt IV SA/Gl 749/12) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach stwierdził, że z ustawy wynika, że w pierwszej kolejności ustawodawca chroni sytuację prawną osób niepalących, a zatem interpretacja postanowień poszczególnych unormowań zamieszczonych w tej regulacji musi być przeprowadzana z tej perspektywy. Zdaniem gliwickiego sądu administracyjnego w świetle unormowań ustawy sala dla palących nie powinna być salą przechodnią, lecz docelową.

Z kolei w wyroku z 6 grudnia 2011 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie (VII SA/Wa 1871/11) podkreślił, że wyłączenie pomieszczenia w lokalu gastronomiczno-rozrywkowym spod zakazu palenia może nastąpić w przypadku spełnienia łącznie dwóch warunków. Pierwszy dotyczy podziału lokalu na dwa pomieszczenia przeznaczone do konsumpcji. Drugi wymaga, by pomieszczenie konsumpcyjne dla osób palących było zamknięte i wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń. Zdaniem warszawskiego sądu ustawa poza powyższymi warunkami nie wskazuje żadnych innych, których spełnienie konieczne jest dla wyłączenia pomieszczenia spod zakazu palenia tytoniu.

—Leszek Jaworski

Podstawa prawna: art. 5 ust. 1 pkt 6, art. 5a ust. 4 ustawy z 9 listopada 1995 r. – o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych (DzU z 1996 r., nr 10, poz. 55 ze zm.).