Aktualizacja: 28.04.2025 11:24 Publikacja: 21.03.2025 14:00
Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności
Foto: tvrp.pl
Gościem red. Aleksandry Ptak-Iglewskiej w programie „Magazyn o Biznesie” był Andrzej Gantnter, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności. W rozmowie o kondycji sektora żywności ekspert przyznał, że w Polsce producenci radzą sobie nieźle, martwią ich natomiast – choroby zwierząt, ceny energii, a także – prace nad Rozszerzona Odpowiedzialnością Producenta.
Polska produkcja żywności jest w relatywnie dobrej kondycji, jak choćby sektor mleczarski, ale to co się dzieje obecnie z globalnym handlem, potencjalnymi cłami, powoduje, że nikt nie może być pewny dnia ani godziny, mówił Gantner. Do tego wysyp chorób, w USA zabrakło obecnie jaj przez epidemię ptasiej grypy, ta choroba działa także w Europie – do tego tutaj rozwija się epidemia pryszczycy, obie te choroby zwierzęce zagrażają produkcji mięsa.
Biurokracja za Odrą już znacznie przerosła tę w Polsce
Mimo braku opadów wody dla konsumentów nie będzie brakować
- Europa zostaje w tej chwili wręcz zmuszona do działania, obudzona z letargu inwestycyjnego - mówi Wojciech War...
- Sporo prognoz mówi, że UE jest skazana na pożarcie USA i Chin, ale one są nieprawdziwe, UE zareaguje – mówi Ma...
W obliczu zbliżających się wyborów prezydenckich w Polsce zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest, aby platformy społecznościowe nie zakłócały procesów demokratycznych.
Na szczęście wpływ ceł na polską gospodarkę będzie niewielki. Nawet gdy ucierpi Unia
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas