Reklama
Rozwiń

W jakiej kondycji jest dziś sektor spożywczy? Dobrej, choć rośnie eksport jaj

Polscy producenci żywności radzą sobie dobrze, jednak lista ryzyka jest długa. Wojna handlowa i choroby - ptasia grypa czy pryszczyca, a także najwyższe ceny energii, to stała lista obaw sektora spożywczego.

Publikacja: 21.03.2025 14:00

Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności

Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności

Foto: tvrp.pl

Gościem red. Aleksandry Ptak-Iglewskiej w programie „Magazyn o Biznesie” był Andrzej Gantnter, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności. W rozmowie o kondycji sektora żywności ekspert przyznał, że w Polsce producenci radzą sobie nieźle, martwią ich natomiast – choroby zwierząt, ceny energii, a także – prace nad Rozszerzona Odpowiedzialnością Producenta.

Polska produkcja żywności jest w relatywnie dobrej kondycji, jak choćby sektor mleczarski, ale to co się dzieje obecnie z globalnym handlem, potencjalnymi cłami, powoduje, że nikt nie może być pewny dnia ani godziny, mówił Gantner. Do tego wysyp chorób, w USA zabrakło obecnie jaj przez epidemię ptasiej grypy, ta choroba działa także w Europie – do tego tutaj rozwija się epidemia pryszczycy, obie te choroby zwierzęce zagrażają produkcji mięsa.

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Magazyn o biznesie
Pułapki wakacyjne w finansach
Magazyn o biznesie
Kulik: walka z długami alimentacyjnymi idzie w złym kierunku
Magazyn o biznesie
Sprycha: polskie firmy nie chcą być tylko hubem dla Ukrainy
Magazyn o biznesie
Kruk: wiara w siebie jest bardziej kluczowa niż szczęście
Magazyn o biznesie
Drożyzny (raczej) nie będzie. Deszcze ulżyły rolnictwu