Aktualizacja: 20.06.2021 18:54 Publikacja: 20.06.2021 00:01
Foto: Adobe Stock
Wielu przedsiębiorców otwiera właśnie sezonowe biznesy. Powstaje wówczas pytanie co z kasą fiskalną. Skarbówka wyjaśnia, że jeśli zajmują się gastronomią, to muszą mieć kasę fiskalną online. To samo dotyczy sklepów, które oferują też gotowe posiłki na wynos.
Wynika tak m.in. z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 kwietnia 2021 r. (0111-KDIB3-2.4012. 1.2021.2.MN). Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi osiedlowy sklep wielobranżowy w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych. Gros jego sprzedaży stanowi żywność i napoje, ale też dania gotowe: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna, pochodzące z gotowych produktów zapakowanych próżniowo. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane przez sprzedawcę w trakcie obsługi klienta. Są przeznaczone do spożycia poza sklepem.
Straty są wpisane w ryzyko działalności gospodarczej. Z reguły powstają jako skutek błędnych decyzji biznesowych...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Przedsiębiorcy powinni już teraz zacząć przygotowania do wdrożenia systemu KSeF, aby uniknąć błędów i kar finans...
Podatnik, który poniósł wydatki samochodowe, np. na paliwo, naprawy, ubezpieczenie, może uwzględnić je jako kosz...
Przewidywane przychody generowane przez transakcje związane z udostępnieniem wartości niematerialnych i prawnych...
Dla uznania straty powstałej w wyniku oszustwa czy wyłudzenia za koszt uzyskania przychodów CIT nie wystarczy sa...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas