Aktualizacja: 20.06.2021 18:54 Publikacja: 20.06.2021 00:01
Foto: Adobe Stock
Wielu przedsiębiorców otwiera właśnie sezonowe biznesy. Powstaje wówczas pytanie co z kasą fiskalną. Skarbówka wyjaśnia, że jeśli zajmują się gastronomią, to muszą mieć kasę fiskalną online. To samo dotyczy sklepów, które oferują też gotowe posiłki na wynos.
Wynika tak m.in. z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 kwietnia 2021 r. (0111-KDIB3-2.4012. 1.2021.2.MN). Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi osiedlowy sklep wielobranżowy w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych. Gros jego sprzedaży stanowi żywność i napoje, ale też dania gotowe: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna, pochodzące z gotowych produktów zapakowanych próżniowo. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane przez sprzedawcę w trakcie obsługi klienta. Są przeznaczone do spożycia poza sklepem.
Aby wesprzeć wybraną organizację, wystarczy wpisać w zeznaniu podatkowym jej numer KRS i określić kwotę, jaką ch...
Do podstawy opodatkowania podatkiem od towarów i usług wlicza się również inne podatki, takie jak podatek dochod...
Spółki mogą zaliczyć do kosztów podatkowych CIT hipotetyczne koszty pozyskania kapitału zewnętrznego, jeśli źród...
Aby ustalić zobowiązanie podatkowe PIT za 2024 r., konieczne może być skorygowanie przychodów i kosztów podatkow...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Utrata przez aktywa zdolności do generowania korzyści ekonomicznych wymaga dokonania odpisu aktualizującego wart...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas