Sezonowe przedsiębiorstwa z posiłkami na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online

Przedsiębiorcy oferujący posiłki na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online. Dotyczy to również punktów działających w czasie wakacji.

Aktualizacja: 20.06.2021 18:54 Publikacja: 20.06.2021 00:01

Sezonowe przedsiębiorstwa z posiłkami na wynos muszą ewidencjonować sprzedaż na kasach online

Foto: Adobe Stock

Wielu przedsiębiorców otwiera właśnie sezonowe biznesy. Powstaje wówczas pytanie co z kasą fiskalną. Skarbówka wyjaśnia, że jeśli zajmują się gastronomią, to muszą mieć kasę fiskalną online. To samo dotyczy sklepów, które oferują też gotowe posiłki na wynos.

Wynika tak m.in. z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 kwietnia 2021 r. (0111-KDIB3-2.4012. 1.2021.2.MN). Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi osiedlowy sklep wielobranżowy w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych. Gros jego sprzedaży stanowi żywność i napoje, ale też dania gotowe: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna, pochodzące z gotowych produktów zapakowanych próżniowo. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane przez sprzedawcę w trakcie obsługi klienta. Są przeznaczone do spożycia poza sklepem.

Pozostało 87% artykułu

BLACK WEEKS

Aż dwa lata dostępu do PRO.RP.PL za 899 zł
Zyskaj dostęp do raportów, analiz i komentarzy niezbędnych w codziennej pracy każdego PROfesjonalisty.
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Julita Karaś-Gasparska: Odzież to sprawa osobista
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Czy przedsiębiorca rozliczy ubranie w firmowych kosztach PIT
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Fiskus może żądać zapłaty przed wydaniem decyzji ostatecznej
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Kto jest rzeczywistym właścicielem dla celów podatku u źródła
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Podatki, Księgowość i Rachunkowość
Dwa odrębne świadczenia przy ładowaniu pojazdów elektrycznych