Aktualizacja: 20.06.2021 18:54 Publikacja: 20.06.2021 00:01
Foto: Adobe Stock
Wielu przedsiębiorców otwiera właśnie sezonowe biznesy. Powstaje wówczas pytanie co z kasą fiskalną. Skarbówka wyjaśnia, że jeśli zajmują się gastronomią, to muszą mieć kasę fiskalną online. To samo dotyczy sklepów, które oferują też gotowe posiłki na wynos.
Wynika tak m.in. z interpretacji dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 19 kwietnia 2021 r. (0111-KDIB3-2.4012. 1.2021.2.MN). Sprawa dotyczyła przedsiębiorcy, który prowadzi osiedlowy sklep wielobranżowy w imieniu własnym, lecz pod firmą jednej z sieci franczyzowych. Gros jego sprzedaży stanowi żywność i napoje, ale też dania gotowe: zapiekanki, hot dogi, hamburgery, kotlety i kurczaki z rożna, pochodzące z gotowych produktów zapakowanych próżniowo. Dania gotowe zostają jedynie podgrzane przez sprzedawcę w trakcie obsługi klienta. Są przeznaczone do spożycia poza sklepem.
Organy podatkowe potwierdzają, że jeżeli podmiot zarządzający serwisem internetowym pobiera od twórców prowizję...
Polski przedsiębiorca zatrudniający cudzoziemca musi przede wszystkim ustalić jego rezydencję podatkową. Od tego...
Cudzoziemcy mogą w Polsce zakładać firmę na takich samych zasadach jak obywatele polscy. Ukraińcy prowadzący dzi...
Temat rezerw tworzonych na przyszłe świadczenia dla pracowników wraca co roku wraz z zamknięciem sprawozdań fina...
NSA uznał, że wyłączenie z limitu kosztów usług niematerialnych ma charakter wyjątkowy i nie obejmuje finalnych...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas