Aktualizacja: 24.06.2015 02:00 Publikacja: 24.06.2015 02:00
Magdalena Ciałkowska
Foto: Rzeczpospolita
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania pracownikom napojów przysługujących na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy lub nie wypełnia tego obowiązku ze względów organizacyjnych, może zapewnić załodze możliwość korzystania z napojów w punktach gastronomicznych poprzez przekazanie bonów, talonów lub kuponów. Wartości otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów nie wlicza się podstawy składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Oczywiście musi z nich jednoznacznie wynikać, że pracownik nie może w zamian kupić innych produktów.
Nawet gdy podatek się przedawni, będzie można ścigać podatnika za przestępstwo z nim związane – zakłada projekt...
Drobne rzeczy sprowadzane spoza Unii Europejskiej mogą być zwolnione z VAT. Niezależnie od tego, czy nabywca prz...
Oddział spółki zagranicznej, która ma już NIP, nie musi mieć drugiego, własnego, żeby wywiązywać się z obowiązkó...
Jeśli spółka dostała od samorządu rekompensatę, która ma pokryć stratę z działalności i nie wypływa bezpośrednio...
Wydatki na wynagrodzenia pracowników mogą być kilkakrotnie wykorzystane w ramach ulg wspomagających innowacyjność.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas