Aktualizacja: 24.06.2015 02:00 Publikacja: 24.06.2015 02:00
Magdalena Ciałkowska
Foto: Rzeczpospolita
Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania pracownikom napojów przysługujących na podstawie przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy lub nie wypełnia tego obowiązku ze względów organizacyjnych, może zapewnić załodze możliwość korzystania z napojów w punktach gastronomicznych poprzez przekazanie bonów, talonów lub kuponów. Wartości otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów nie wlicza się podstawy składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne. Oczywiście musi z nich jednoznacznie wynikać, że pracownik nie może w zamian kupić innych produktów.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas