Opodatkowanie akcyzą piw smakowych: kiedy wyrób jest piwem, a kiedy napojem fermentowanym

Opodatkowanie akcyzą piw smakowych to kolejny dowód na to, że zasady obciążenia daniną danego wyrobu mogą ulec radykalnej zmianie nawet wtedy, gdy nie znowelizowano przepisów.

Aktualizacja: 26.01.2015 07:01 Publikacja: 26.01.2015 05:50

Opodatkowanie akcyzą piw smakowych: kiedy wyrób jest piwem, a kiedy napojem fermentowanym

Foto: 123RF

W przeszłości istniała Polska Norma PN-A-79098:1995 Piwo (wraz ze zmianą), która określała definicję piwa, wykaz surowców, wymagania ogólne dla surowców i substancji dodatkowych oraz wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne dotyczące piwa, a także sposób znakowania i pakowania oraz warunki przechowywania i transportu piwa. Zgodnie z tą normą ilość dodawanych surowców niesłodowych nie mogła zastąpić więcej niż 45 proc. słodu we wsadzie surowcowym.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Czy polski oddział zagranicznej firmy musi mieć osobny NIP? Sąd odpowiedział
Podatki
Ważny wyrok TSUE. Rekompensata za straty spółki bez podatku VAT
Podatki
Koszty wynagrodzeń mogą dać korzyść wiele razy. Przyjazna podatnikom interpretacja
Podatki
Projekt: fiskus odpuści odsetki za czas kontroli. To spełnienie postulatu deregulacji
Podatki
Rząd chce odroczyć obowiązek raportowania ESG
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem