Opodatkowanie akcyzą piw smakowych: kiedy wyrób jest piwem, a kiedy napojem fermentowanym

Opodatkowanie akcyzą piw smakowych to kolejny dowód na to, że zasady obciążenia daniną danego wyrobu mogą ulec radykalnej zmianie nawet wtedy, gdy nie znowelizowano przepisów.

Aktualizacja: 26.01.2015 07:01 Publikacja: 26.01.2015 05:50

Opodatkowanie akcyzą piw smakowych: kiedy wyrób jest piwem, a kiedy napojem fermentowanym

Foto: 123RF

W przeszłości istniała Polska Norma PN-A-79098:1995 Piwo (wraz ze zmianą), która określała definicję piwa, wykaz surowców, wymagania ogólne dla surowców i substancji dodatkowych oraz wymagania organoleptyczne i fizykochemiczne dotyczące piwa, a także sposób znakowania i pakowania oraz warunki przechowywania i transportu piwa. Zgodnie z tą normą ilość dodawanych surowców niesłodowych nie mogła zastąpić więcej niż 45 proc. słodu we wsadzie surowcowym.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Pracodawca odliczy 300 tys. zł za wypadek przy pracy? Przełomowy wyrok NSA
Podatki
Zbycie ruchomości w związku z leasingiem zwrotnym podlega VAT. Wyrok NSA
Podatki
Są nowe pomysły zespołu Rafała Brzoski na problemy polskich firm z fiskusem
Podatki
Minister finansów wydał ważną interpretację dla doradców podatkowych
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Podatki
Czy owoce i warzywa można zaliczyć do kosztów? Jest nowa interpretacja
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń