Rozumiem, że organizacja targów branżowych, czy innych podobnych imprez, stanowi przedmiot prowadzonej przez Pana działalności gospodarczej, a koszt zorganizowania bankietu wchodzi w skład łącznej ceny uiszczanej przez wystawców z tytułu świadczenia na ich rzecz kompleksowej usługi polegającej na przygotowaniu targów.
Bezpośredni związek z przychodem
W takiej sytuacji ponoszone przez Pana wydatki w związku z organizacją bankietu dla wystawców będą stanowiły koszty uzyskania przychodów bezpośrednio związane z przychodem otrzymanym z tytułu świadczonej usługi organizacji targów. Wydatki te są bowiem elementem mającym bezpośredni wpływ na wysokość ceny sprzedaży świadczonej usługi (tj. są przenoszone bezpośrednio na klienta poprzez zwiększenie należności za usługę o wartość tych kosztów).
Stanowisko to znajduje potwierdzenie w interpretacjach organów podatkowych, np. w interpretacji Izby Skarbowej w Katowicach z 7 lutego 2013 r. (IBPBI/2/423-1453/12/MS).
Liczy się charakter świadczenia
Jeżeli chodzi o możliwość odliczenia VAT naliczonego z faktur dokumentujących zakupy związane z organizacją bankietu, to co do zasady takie odliczenie powinno być możliwe. Zakupione towary i usługi służą bowiem prowadzonej przez Pana działalności gospodarczej, a docelowym konsumentem jest kontrahent, na którego zostanie wystawiona faktura końcowa z tytułu organizacji targów.
Tym niemniej, należy pamiętać, że zgodnie z przepisami ustawy o VAT obniżenia podatku należnego nie stosuje się m.in. do nabywanych przez podatnika usług gastronomicznych (jedynym wyjątkiem jest nabywanie gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób).
Dla możliwości odliczenia VAT z faktur dokumentujących zakupy związane z organizacją bankietu istotne będzie zatem, czy nabywane przez Pana usługi są usługami gastronomicznymi, czy też usługami cateringowymi. Obecnie organy podatkowe stoją bowiem na stanowisku, że przy nabyciu tych drugich podatnikom przysługuje prawo do odliczenia VAT (np. interpretacja Izby Skarbowej w Warszawie z 13 listopada 2011 r., IPPP1/443-925/12-2/MP).
Należy jednak podkreślić, że samo opisanie usługi na fakturze, jako „usługa cateringowa" nie przesądza jeszcze o możliwości odliczenia VAT naliczonego z takiej faktury, gdyż organ podatkowy podczas ewentualnej kontroli może badać rzeczywisty charakter nabytej usługi.
Odróżnienie usługi cateringowej od usługi gastronomicznej może w praktyce być dość trudne, z uwagi na ich podobieństwo.
Niełatwo odróżnić
Usługi cateringowe sprowadzają się do przygotowywania i dostarczania na zamówienie gotowych potraw dla odbiorcy zewnętrznego, np. na określone uroczystości do wyznaczonych miejsc. Natomiast usługi gastronomiczne polegają na przygotowywaniu i serwowaniu posiłków w miejscu ich przyrządzenia, np. w restauracji (np. interpretacja Izby Skarbowej w Warszawie z 3 lipca 2012 r., IPPP1/443-468/12-3/AW).
Oznacza to, że o kwalifikacji nabywanych usług, a w konsekwencji o możliwości odliczenia VAT, powinno co do zasady decydować miejsce spożycia posiłków przez wystawców w trakcie targów.
Decydujące miejsce spożycia
Jeżeli bankiet odbędzie się w miejscu przeprowadzenia targów, do którego zostaną dostarczone gotowe posiłki (co się najczęściej zdarza), to będzie to wskazywało na zakup usługi cateringowej, dającej prawo do odliczenia VAT. Jeżeli natomiast bankiet zostanie zorganizowany w restauracji, to wówczas można przyjąć, że jest to usługa gastronomiczna, w przypadku której nie można odliczyć podatku.
WNIOSEK
Jeśli organizator targów zakupi dla wystawców usługi gastronomiczne niedające prawa do odliczenia podatku naliczonego, to VAT niepodlegający odliczeniu będzie mógł zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów.
Autorka jest konsultantką podatkową ITA DP. sp. z o.o.