Potwierdza to odpowiedź Izby Skarbowej w Bydgoszczy z 22 kwietnia 2011 r. (ITPP1/  443-31/11/MN). Jest ona istotna dla osób, którym zależy na ograniczeniu formalności związanych z rozliczaniem VAT.

Z wnioskiem o interpretację wystąpił rolnik ryczałtowy, który nie prowadzi działalności gospodarczej innej niż rolnicza. Zamierza on we własnym gospodarstwie rozpocząć przerób mleka surowego, pozyskanego od zwierząt (krów i kóz) hodowanych w jego gospodarstwie. Wnioskodawca chce wytwarzać sery i twarogi (PKWiU 10.51.40.0), jogurty (PKWiU10.51.52.0), masło (10.51.30.0). Działalność będzie prowadzona pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii. Nie będzie ona jednak prowadzona w sposób ciągły, ponieważ produkty będą wytwarzane na zamówienie lub przed różnego rodzaju targami, jarmarkami i festynami, na których wnioskodawca chce  sprzedawać swoje wyroby. Wskazał, że nie zarejestrował działalności gospodarczej, ponieważ uważa, że nadal będzie prowadził tylko działalność rolniczą. To dlatego że w procesie produkcji będzie stosował tylko  bakterie naturalnie występujące w mleku. Jedyny proces produkcyjny, jakiemu poddawane jest mleko, to podgrzewanie do odpowiedniej temperatury i utrzymywanie tej temperatury przez określony czas.

Rolnik zapytał, czy nabywcy jego produktów (np. sklepy ze zdrową żywnością) mogą wystawiać faktury VAT RR, aby udokumentować zakupy. Izba potwierdziła, że jest to prawidłowy sposób dokumentowania takich transakcji. Wyjaśniła, że przez produkty rolne rozumie się, zgodnie z art. 2 pkt 20 ustawy o VAT, towary wymienione w załączniku nr 2 do tej ustawy oraz towary wytworzone przez rolnika ryczałtowego z produktów pochodzących z jego własnej działalności rolniczej przy użyciu środków zwykle stosowanych w gospodarstwie rolnym, leśnym i rybackim.

Powołała się również na art. 116 ust. 1 ustawy o VAT. Mówi on, że podatnik zarejestrowany jako podatnik VAT czynny nabywający produkty rolne od rolnika ryczałtowego wystawia w dwóch egzemplarzach fakturę dokumentującą nabycie tych produktów. Oryginał faktury jest przekazywany dostawcy.

W podsumowaniu czytamy: „jeżeli wytworzone towary (masło, twarogi i sery oraz jogurty) spełniają definicję produktów rolnych, tj. są wytworzone przez pana (rolnika ryczałtowego) z produktów pochodzących z własnej pana działalności rolniczej przy użyciu środków zwykle używanych w gospodarstwie rolnym, sprzedaż ich przez pana na rzecz podatników zarejestrowanych jako VAT czynnych winna być udokumentowana przez tych podatników fakturą VAT RR wystawioną zgodnie z zasadami określonymi w art. 116 ustawy o podatku od towarów i usług, przy zastosowaniu obowiązującej stawki zryczałtowanego zwrotu podatku".

— kpt

Więcej o rozliczeniach VAT rolników ryczałtowych w poniedziałek