W opublikowanym materiale sugeruje się, że zmiana rozporządzenia ministra finansów z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (DzU nr 97, poz. 970 ze zm.) od 1 stycznia 2008 r. poprzez dodanie poz. 26 i 27 w załączniku 1 do tego rozporządzenia może być odczytana w ten sposób, iż powyższe usługi dopiero od 1 stycznia 2008 r. są opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 proc., bo do 31 grudnia 2007 r. nie było analogicznych zapisów w rozporządzeniu. Tymczasem zdaniem autora wszyscy podatnicy i aparat skarbowy uznawali przedmiotowe usługi za usługi gastronomiczne i stosowali obniżoną 7-proc. stawkę podatku.
W wywiadzie mówi się również, iż trudno wskazać przepis, na podstawie którego usługi cateringowe i stołówkowe mogłyby korzystać do 31 grudnia 2007 r. ze stawki 7 proc. Działo się to, zdaniem autora, jedynie przez uznanie ich za usługi gastronomiczne. Dlatego rozdzielenie ich od usług gastronomicznych od 1 stycznia 2008 r. w poz. 27 załącznika nr 1 do ww. rozporządzenia powoduje określone, zdaniem profesora Witolda Modzelewskiego, problemy opisywane w wywiadzie.
Powyższe wyjaśnienia są niezgodne z prawdą i wynikają z przeoczenia przez pana profesora § 40 ww. rozporządzenia ministra finansów z 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. Zgodnie z tym przepisem (obowiązującym od 1 maja 2004 r.) w okresie do 31 grudnia 2007 r. obniżona do wysokości 7 proc. stawka podatku stosowana była do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex 55.5), z wyłączeniem:
1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 proc.,
2) sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22 proc.
Ministerstwo Finansów podkreśla, że powyższy przepis obowiązywał od 1 maja 2004 r. Tym samym nie powinno być wątpliwości co do podstawy prawnej zastosowania obniżonej stawki do przedmiotowych usług. Wprowadzenie od 1 stycznia 2008 r. poz. 26 i 27 w załączniku nr 1 do ww. rozporządzenia wiąże się wyłącznie z tym, że stosowanie stawki 7 proc. dla usług gastronomicznych, stołówkowych i usług w zakresie dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych było ograniczone czasowo do 31 grudnia 2007 r.
Od 1 stycznia 2008 r. w związku z art. 128 ust. 2 dyrektywy Rady 2006/112/WE z 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej, w brzmieniu wprowadzonym przez art. 1 pkt 6 dyrektywy Rady 2007/75/WE z 20 grudnia 2007 r. zmieniającej dyrektywę 2006/112/WE w odniesieniu do niektórych przepisów tymczasowych dotyczących stawek podatku od wartości dodanej, Polska uzyskała m.in. możliwość dalszego stosowania obniżonej stawki podatku w powyższym zakresie.
W związku z tym w załączniku nr 1 do rozporządzenia dodano poz. 26 i 27, jednak treść tych przepisów jest analogiczna do brzmienia przepisów obowiązujących przed 1 stycznia 2008 r.
Jakub Lutyk, rzecznik prasowy Ministerstwa Finansów