- Wyrok kończy wieloletni spór z organami podatkowymi odnośnie stosowania przez przedsiębiorców z branży gastronomicznej 5-proc. stawki podatku od towarów i usług dla dostaw produktów realizowanych w systemie sprzedaży „drive in" i „walk through", „food court", oraz „wewnątrz punktów sprzedaży" - uważa Jacek Cieplak, zastępca Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców, który brał udział w postępowaniach.
W 2016 r. minister finansów wydał interpretację ogólną, z której wynikało, że sprzedawcy gotowych dań muszą naliczać 8 proc. VAT. Wcześniej urzędy skarbowe zgodnie akceptowały niższą 5-proc. stawkę. Nie wszyscy restauratorzy pogodzili się z tą zmianą stanowiska. Spór jednego z franczyzobiorców McDonald'sa trafił do Trybunału UE w Luksemburgu. 22 kwietnia 2021 r. TSUE zajął korzystne dla przedsiębiorcy stanowisko (C-703/19). Z wyroku wynikało, że sprzedawcy jedzenia na wynos mogli stosować niższą stawkę podatku. Unijne przepisy tego nie zabraniają. Jednak konkretne spory ze skarbówką w tej sprawie w każdym przypadku muszą rozstrzygać polskie sądy. TSUE wskazął jedynie, że jeśli restaurator sprzedaje tylko posiłki na wynos, to taka dostawa towarów objęta jest 5-proc. VAT. Jeśli natomiast posiłki można też spożyć wewnątrz lokalu, prawo do niższej stawki uzależnione jest od tego, czy da się wyodrębnić sprzedaż na wynos.