Reklama

Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej i kelnerów w restauracjach? Mówi Karol Szelągowski, doradca podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego w BDO

Publikacja: 03.08.2017 02:00

Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Foto: Fotolia.com

Rz: Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej?

Karol Szelągowski: Kontroli podlegają raporty dobowe oraz raporty okresowe, jak również prawidłowość wydawania paragonów, w tym czy wystawiane paragony zawierają wszystkie wymagane prawem elementy. Organy mogą też sprawdzić, czy kasa jest poddawana regularnym przeglądom technicznym oraz żądać udostępnienia dokumentacji o przebiegu eksploatacji kasy.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Reklama
Reklama
Reklama