Reklama
Rozwiń

Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej i kelnerów w restauracjach? Mówi Karol Szelągowski, doradca podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego w BDO

Publikacja: 03.08.2017 02:00

Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Foto: Fotolia.com

Rz: Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej?

Karol Szelągowski: Kontroli podlegają raporty dobowe oraz raporty okresowe, jak również prawidłowość wydawania paragonów, w tym czy wystawiane paragony zawierają wszystkie wymagane prawem elementy. Organy mogą też sprawdzić, czy kasa jest poddawana regularnym przeglądom technicznym oraz żądać udostępnienia dokumentacji o przebiegu eksploatacji kasy.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Piwo w kosztach firmy? Tylko bezalkoholowe
Podatki
Jak nie ma usługi, to nie będzie podatku. Ważny wyrok ws. VAT
Podatki
Sprzątanie po Polskim Ładzie. Na tę zmianę czekają spółki. Czy TSUE pomoże?
Podatki
Podatkowa deregulacja: kontrola potrwa zbyt długo, odsetek nie będzie
Podatki
Uwaga, firmy - MF opublikowało dokumentację API KSeF 2.0