Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej i kelnerów w restauracjach? Mówi Karol Szelągowski, doradca podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego w BDO

Publikacja: 03.08.2017 02:00

Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Foto: Fotolia.com

Rz: Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej?

Karol Szelągowski: Kontroli podlegają raporty dobowe oraz raporty okresowe, jak również prawidłowość wydawania paragonów, w tym czy wystawiane paragony zawierają wszystkie wymagane prawem elementy. Organy mogą też sprawdzić, czy kasa jest poddawana regularnym przeglądom technicznym oraz żądać udostępnienia dokumentacji o przebiegu eksploatacji kasy.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Zmiany w raportowaniu schematów podatkowych. Chodzi o tajemnicę zawodową
Podatki
Darowane środki trwałe. Fiskus: przerwanie amortyzacji jest niekonstytucyjne
Podatki
Czy spółka powstała z jednoosobowej firmy na estońskim CIT korzysta z preferencji przy zatrudnianiu. Wyrok NSA
Podatki
Kto donosi do skarbówki, ma teraz ochronę jak sygnalista
Podatki
Koniowóz jak samochód osobowy. Interpretacja fiskusa
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń