Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej i kelnerów w restauracjach? Mówi Karol Szelągowski, doradca podatkowy w Dziale Doradztwa Podatkowego w BDO

Publikacja: 03.08.2017 02:00

Branża gastronomiczna pod specjalnym nadzorem fiskusa

Foto: Fotolia.com

Rz: Na co zwracają uwagę urzędnicy skarbowi kontrolujący ewidencje w kasach fiskalnych przy działalności sezonowej?

Karol Szelągowski: Kontroli podlegają raporty dobowe oraz raporty okresowe, jak również prawidłowość wydawania paragonów, w tym czy wystawiane paragony zawierają wszystkie wymagane prawem elementy. Organy mogą też sprawdzić, czy kasa jest poddawana regularnym przeglądom technicznym oraz żądać udostępnienia dokumentacji o przebiegu eksploatacji kasy.

Pozostało jeszcze 87% artykułu

PRO.RP.PL tylko za 39 zł!

Przygotuj się na najważniejsze zmiany prawne w 2025 r.
Wszystko o składce zdrowotnej, wprowadzeniu kasowego PIT i procedury SME. Raporty biznesowe, analizy ekonomiczne, webinary oraz użyteczne kalendarium.
Podatki
Wyrok TSUE: Polska za bardzo ogranicza zwolnienie z VAT dla importowanych towarów
Podatki
Czy polski oddział zagranicznej firmy musi mieć osobny NIP? Sąd odpowiedział
Podatki
Ważny wyrok TSUE. Rekompensata za straty spółki bez podatku VAT
Podatki
Koszty wynagrodzeń mogą dać korzyść wiele razy. Przyjazna podatnikom interpretacja
Podatki
Projekt: fiskus odpuści odsetki za czas kontroli. To spełnienie postulatu deregulacji
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem