Aktualizacja: 06.06.2017 12:28 Publikacja: 06.06.2017 07:46
Foto: 123rf.com
Posiłki, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, powinny być opodatkowane 8 proc. VAT. Placówki gastronomiczne stosujące przy ich sprzedaży 5-proc. stawkę podatku muszą skorygować rozliczenie. Tak wynika z komunikatu Ministerstwa Finansów zamieszczonego na stronie internetowej resortu.
Ostrzega w nim przedsiębiorców, którzy nie zastosowali się do wydanej w zeszłym roku interpretacji ogólnej (nr PT1.050.3.2016.156). Dotyczyła ona zasad naliczania podatku na takie produkty jak hot dogi, zapiekanki czy burgery.
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Inwestycje w e-fakturowanie czy JPK_CIT są kosztowne, ale przyczynią się do ogólnego unowocześnienia firm i urzę...
Wydatki na wyżywienie, ubranie, mieszkanie, zdrowie, wypoczynek i rekreację czy szerzej na utrzymanie osoby fizy...
Po rozpoczęciu i zakończeniu kontroli celno-skarbowej firma będzie mogła złożyć nie tylko korektę, ale także pie...
Zagraniczny fundusz inwestycyjny będzie mógł być zwolniony z CIT także wtedy, gdy jest zarządzany wewnętrznie, c...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas