Aktualizacja: 28.08.2016 15:14 Publikacja: 28.08.2016 14:30
Opodatkowanie gratyfikacji otrzymywanych od klientów zależy od przyjętej formy rozliczania tych kwot w danym lokalu.
Foto: 123 rf
Wakacje to czas, w którym znajdujące się w kurortach restauracje, kawiarnie i inne punkty gastronomiczne mają szczególnie dużo klientów. W tym okresie znacząco rośnie więc zapotrzebowanie właścicieli takich lokali na personel obsługujący gości. Z kolei dla wielu, zwłaszcza młodych ludzi, zatrudnienie takie jest szansą na wakacyjną pracę i dodatkowy zarobek.
Z punktu widzenia opodatkowania osiąganych przez te osoby dochodów należy zwrócić uwagę na kwestię kwalifikacji przychodów osiąganych przez personel takich placówek, wynikających nie tyle z samego zatrudnienia (umowa pracę, umowa zlecenie), co zwłaszcza z tytułu zwyczajowo wręczanych przez klientów napiwków. Kwestia ta wiąże się zarówno z nałożonymi na przedsiębiorcę – pracodawcę obowiązkami płatnika PIT, jak również z koniecznością prawidłowego rozpoznania przychodów z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Opodatkowanie takich gratyfikacji otrzymywanych przez kelnerów od klientów zależy od przyjętej formy rozliczania tych kwot w danym lokalu. W praktyce przyjęte są trzy sposoby ich rozliczania:
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Gdy kontrola potrwa dłużej niż sześć miesięcy, odsetki podatkowe nie będą naliczane. Ma to zdyscyplinować kontro...
Obowiązkowy Krajowy System e-Faktur rusza 1 lutego 2026 r. Firmy mają już dostęp do dokumentacji API oraz wzoru...
Jeśli ZUS przekwalifikował umowę zlecenia na umowę o pracę, firma musi poprawić podatkowe rozliczenia i zapłacić...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas