Reklama

Akcyza: Alkohol poddany ultrafiltracji może zmienić właściwość napoju

Niedolewanie alkoholu destylowanego nie wyłącza możliwości uznania napoju za alkohol etylowy, który jest opodatkowany wyższą stawką akcyzy, nawet jeżeli cały alkohol pochodzi z fermentacji.

Aktualizacja: 25.07.2016 10:44 Publikacja: 25.07.2016 10:12

Akcyza: Alkohol poddany ultrafiltracji może zmienić właściwość napoju

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Tak uznał Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z 12 maja 2016 r. w sprawach połączonych C 532/14 i C 533/14.

Trybunał Sprawiedliwości UE potwierdził w wyroku w holenderskich sprawach połączonych Toorank Productions BV przeciwko Staatssecretaris van Financiën możliwość przeklasyfikowania win i napojów fermentowanych na alkohol etylowy, nawet jeżeli alkohol pochodzi wyłącznie z fermentacji i podlega procesom ultrafiltracji. W świadomości niektórych producentów alkoholu zakotwiczyła się teoria, że niedolewanie alkoholu destylowanego do napoju wyłącza możliwość uznania go za alkohol etylowy, który jest opodatkowany wyższą stawką akcyzy, jeżeli cały alkohol pochodzi z fermentacji. Nic bardziej mylnego, lecz dla znawców przedmiotu nie jest to nowość. Co prawda wyrok nie jest przełomowy, ale podkreśla niekorzystną dla podatników linię interpretacyjną, zgodnie z którą najważniejsze z punktu widzenia klasyfikacji alkoholu są dominujące właściwości napoju.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

PRO.RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Podwójna siła dziennikarstwa w jednej ofercie.

Kup roczny dostęp do PRO.RP.PL i ciesz się pełnym dostępem do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie zyskujesz nieograniczony dostęp do The New York Times, w tym News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Podatki
APA: uprzednie porozumienia cenowe narzędziem odliczania kosztów
Podatki
Podatek u źródła trochę łagodniejszy
Reklama
Reklama
Reklama