Tak uznał Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z 12 maja 2016 r. w sprawach połączonych C 532/14 i C 533/14.
Trybunał Sprawiedliwości UE potwierdził w wyroku w holenderskich sprawach połączonych Toorank Productions BV przeciwko Staatssecretaris van Financiën możliwość przeklasyfikowania win i napojów fermentowanych na alkohol etylowy, nawet jeżeli alkohol pochodzi wyłącznie z fermentacji i podlega procesom ultrafiltracji. W świadomości niektórych producentów alkoholu zakotwiczyła się teoria, że niedolewanie alkoholu destylowanego do napoju wyłącza możliwość uznania go za alkohol etylowy, który jest opodatkowany wyższą stawką akcyzy, jeżeli cały alkohol pochodzi z fermentacji. Nic bardziej mylnego, lecz dla znawców przedmiotu nie jest to nowość. Co prawda wyrok nie jest przełomowy, ale podkreśla niekorzystną dla podatników linię interpretacyjną, zgodnie z którą najważniejsze z punktu widzenia klasyfikacji alkoholu są dominujące właściwości napoju.