Aktualizacja: 30.01.2016 14:00 Publikacja: 30.01.2016 14:00
Foto: 123RF
Prowadzę sklep, w którym sprzedaję m.in. hot dogi. Hot dogi są sklasyfikowane w grupowaniu 10.85.1 PKWiU z 2008 r. Sprzedawane hot dogi są przygotowywane z gotowych elementów, kompletowane i podgrzewane przed sprzedażą, zgodnie z wymogami HACCP. Klient spożywa hot doga na terenie sklepu (nie ma wydzielonej strefy ani stolików) albo poza jego terenem (hot dog wydawany jest w serwetce). Nie prowadzę restauracji, baru ani tym podobnego punktu. Czy do sprzedaży hot-dogów można zastosować 5-proc. stawkę VAT? – pyta czytelniczka.
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów opłaty za usługi promocyjne świadczone przez branżo...
Kary umowne za opóźnienia w realizacji internetowych usług serwisowych z automatu nie są wyłączone z kosztów pod...
Przedsiębiorca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na spotkanie z kontrahentem, na którym zała...
Odszkodowanie za utratę przez część budynku jakiegokolwiek znaczenia gospodarczego i konieczność rozbiórki, otrz...
Przepis nakładający podatek na wielokrotne restrukturyzacje może być niezgodny z europejską dyrektywą – sugeruje...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas